Monthly Archives: Lipiec 2013

Letni śmietanowiec z wiśniami na kruchym cieście

Ostatnio miałam małą przerwę w pisaniu i pieczeniu – ale wracam 🙂 Wracam z fajnym, letnim, owocowym przepisem. Śmietanowiec na kruchym cieście, jest bardzo łatwy do zrobienia. Jest słodki ale kwaśne wiśnie idealnie balansują smak. Przepis na blachę 25×25 wzięłam stąd: śmietanowiec z wiśniami. Ciasto upieczone na specjalne życzenie tych co się stęsknili za moim pieczeniem 😉

 

Kruche ciasto:

150g masła

– 2 szkalnki mąki pszennej

– 3 żółtka

– 1/2 szkalnki cukru pudru

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/2 opakowania cukru wanilinowego

Schłodzone masło pokroić w kawałeczki. Dodajemy pozostałe składniki i porządnie zagniatamy na jednolitą masę. Dzielimy na mniejszą i większą połowę 😉 i wkładamy do zamrażalnika. Na minimum godzinę.

 

Masa śmietanowa:

– 800g śmietany 18% w temperaturze pokojowej

– 3 białka, te które zostały z ciasta ( po rozbiciu jajek nie wkładamy białek do lodówki, niech się trochę ucieplą)

– szczypta soli

– 3/4 szklanki cukru

– 2 budynie śmietankowe bez cukru

– około 250g wydrylowanych wiśni

Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, najlepiej po trochu wtedy piana nam nie „siądzie”. Następnie dodajemy budynie i delikatnie mieszamy łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Ja mieszam blenderem z końcówką do ubijania białek. Teraz czas na dodanie śmietany, też dodajemy po trochu i cały czas delikatnie mieszamy do połączenia składników.

Przygotowujemy blachę o wielkości 25×25 cm. Wykładamy ja papierem do pieczenia. Mniejszą połowę ( 😉 ) zamrożonego ciasta ścieramy na grubych oczkach tarki. Nieco ugniatając, to ma być spód ciasta. Na niego wykładamy masę śmietanową, na wierzch której wykładamy wydrylowane wiśnie. Wiśnie powinny być nieco odsączone. Układamy je gęsto, blisko siebie. Na wierzch ścieramy na tarce resztę ciasta.

Piekarnik nagrzewamy do 180ºC i wkładamy ciasto na około 60 minut. Po wyjęciu studzimy i dopiero jemy. Jedno z niewielu ciast, które jest lepsze zimne niż ciepłe 😉

Smacznego!