Ostatnio miaÅ‚am małą przerwÄ™ w pisaniu i pieczeniu – ale wracam 🙂 Wracam z fajnym, letnim, owocowym przepisem. Åšmietanowiec na kruchym cieÅ›cie, jest bardzo Å‚atwy do zrobienia. Jest sÅ‚odki ale kwaÅ›ne wiÅ›nie idealnie balansujÄ… smak. Przepis na blachÄ™ 25×25 wzięłam stÄ…d: Å›mietanowiec z wiÅ›niami. Ciasto upieczone na specjalne życzenie tych co siÄ™ stÄ™sknili za moim pieczeniem 😉
Â
Kruche ciasto:
– 150g masÅ‚a
– 2 szkalnki mÄ…ki pszennej
– 3 żółtka
– 1/2 szkalnki cukru pudru
– 1 Å‚yżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 opakowania cukru wanilinowego
Schłodzone masło pokroić w kawałeczki. Dodajemy pozostałe składniki i porządnie zagniatamy na jednolitą masę. Dzielimy na mniejszą i większą połowę 😉 i wkładamy do zamrażalnika. Na minimum godzinę.
Â
Masa śmietanowa:
– 800g Å›mietany 18% w temperaturze pokojowej
– 3 biaÅ‚ka, te które zostaÅ‚y z ciasta ( po rozbiciu jajek nie wkÅ‚adamy biaÅ‚ek do lodówki, niech siÄ™ trochÄ™ ucieplÄ…)
– szczypta soli
– 3/4 szklanki cukru
– 2 budynie Å›mietankowe bez cukru
– okoÅ‚o 250g wydrylowanych wiÅ›ni
BiaÅ‚ka ubijamy na sztywno z odrobinÄ… soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, najlepiej po trochu wtedy piana nam nie „siÄ…dzie”. NastÄ™pnie dodajemy budynie i delikatnie mieszamy Å‚yżkÄ… lub mikserem na najniższych obrotach. Ja mieszam blenderem z koÅ„cówkÄ… do ubijania biaÅ‚ek. Teraz czas na dodanie Å›mietany, też dodajemy po trochu i caÅ‚y czas delikatnie mieszamy do połączenia skÅ‚adników.
Przygotowujemy blachÄ™ o wielkoÅ›ci 25×25 cm. WykÅ‚adamy ja papierem do pieczenia. MniejszÄ… poÅ‚owÄ™ ( 😉 ) zamrożonego ciasta Å›cieramy na grubych oczkach tarki. Nieco ugniatajÄ…c, to ma być spód ciasta. Na niego wykÅ‚adamy masÄ™ Å›mietanowÄ…, na wierzch której wykÅ‚adamy wydrylowane wiÅ›nie. WiÅ›nie powinny być nieco odsÄ…czone. UkÅ‚adamy je gÄ™sto, blisko siebie. Na wierzch Å›cieramy na tarce resztÄ™ ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 180ºC i wkładamy ciasto na około 60 minut. Po wyjęciu studzimy i dopiero jemy. Jedno z niewielu ciast, które jest lepsze zimne niż ciepłe 😉
Smacznego!
Â