Monthly Archives: Wrzesień 2013

Brzoskwiniowo – owocowy placek na oleju

Ostatnio poszukuję ciast na bazie oleju, a jak nie znajduję to modyfikuję 🙂 To ciasto jest idealne pod owoce – niekoniecznie muszą to być brzoskwinie, równie dobre jest wersji placka ze śliwkami, jabłkami, gruszkami… itd 🙂 Podstawa pomysłowa jest stąd – Jogurtowe ciasto ze śliwkami. Placek jest smaczny, wilgotny nie za słodki jak dla mnie fajna baza pod wszelkie owoce.

SAMSUNG SAMSUNG

Blacha 25x30cm:

– 200g mąki pszennej

– 100g mąki krupczatki

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

– 100g cukru

– 2 jajka

– 2 łyżki miodu

– 1 szklanka maślanki

– 0,5 szklanki oleju

– brzoskwinie ( ok 1 kg)

– cukier puder do obsypania

Przygotowanie:

Podobno wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej więc wyjęłam wszystko z lodówki jakieś 10 minut wcześniej.

Mąki, proszek do pieczenia, sodę i cukier przesiać i wymieszać razem.

Do drugiego naczynia wbić jajka, dodać miód, olej i maślankę, wszystko połączyć łyżką lub mikserem na małych obrotach. Dodać suche składniki i jeszcze raz wymieszać do połączenia. Nie trzeba ubijać na gładka masę.

Blachę 25×30 cm wyłożyć papierem i przełożyć ciasto.

Brzoskwinię kroimy w plasterki. Układamy na wierzchu surowego ciasta, bardzo gęsto, na zakładkę.

Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC i pieczemy ok. 60 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika studzimy i lekko ciepłe oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!