Monthly Archives: Luty 2014

Mandarynkowe muffinki

Miałam lekko przeleżałe mandarynki, nie będę ich przecież wyrzucała a same w sobie już nie miały odpowiedniego smaku. Postanowiłam więc je niecnie wykorzystać. Widziałam ten przepis już dawno na Forum Łódzkich Mam ale dopiero teraz się za niego zabrałam – oryginał tutaj – http://kuchniabetijska.blogspot.com/2011/11/muffiny-z-mandarynkami.html. Faktycznie muffinki są pyszne, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu – wszystko mieszamy łyżka lub jak to zrobiła moja córka trzepaczka do jajek 😀 Tak jak napisałam na wstępie – mandarynki nie muszą być świeże, mogą być lekko miękkie czy wyschnięte tez dadzą radę tyle że trzeba odciąć to co brzydkie i dać ich nieco więcej. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przepis na 20 muffinek:

– 400 g mąki

– 150 g cukru

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 2 jajka

– 100 ml mleka

– 125 ml oleju 

– 1 łyżeczka esencji waniliowej

– 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego

– 5 mandarynek

– do posypania: czekolada w płatkach i pałeczki czekoladowe

 

Suche składniki tj. mąkę, cukier proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną mieszamy w jednym naczyniu. W drugim mieszamy składniki mokre – jajka, olej, mleko esencję waniliową i aromat pomarańczowy.

Mandarynki obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki. Do składników mokrych dodajemy składniki suche i mieszamy wszystko do dokładnego połączenia masy. Na końcu dodajemy pokrojone mandarynki i jeszcze raz wszystko razem delikatnie mieszamy. Tak jak pisałam na wstępie – można mieszać wyłącznie łyżka lub trzepaczką.

Piekarnik rozgrzewamy do 180C, formę do muffinek wykładamy papilotkami, każdą wypełniamy do 3/4 wysokości i posypujemy płatkami/pałeczkami czekoladowymi. Pieczemy około 25-30 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu przekładamy na talerz, czekamy aż ostygną i zajadamy 🙂

Smacznego!

 

Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą

Kolejny sposób na przemycenie błonnika i żurawiny dla małego niejadka. Ciasteczka lubią chyba wszystkie dzieci więc sposób jak najbardziej polecany. Ale nauczka na przyszłość – żurawinę muszę posiekać, ponieważ jak tylko Maria jakaś większa się znalazła to niestety wypluwała 😉 Ciasteczka słodkie, smaczne i jak najbardziej polecam. Inspiracja z www.ewawachowicz.pl A… Maria nie brała udziału w pieczeniu ciasteczek ponieważ stwierdziła iż jest – męciona i idzie pać 😀 😀 😀

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na ok. 30 sporych ciasteczek:

– 150 g masła

– 150 g cukru trzcinowego

– 50 g cukru pudru

– 1 łyżka cukru wanilinowego

– 1 jajko

– 200 g maki pszennej

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 szklanka płatków owsianych

– 1/2 szklanki żurawiny

– 1/4 szklanki wiórków czekoladowych

Ucieramy masło z cukrem trzcinowym, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i jajkiem. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i płatki owsiane – wszystko razem dokładnie mieszamy, do połączenia składników. Dodajemy żurawinę i płatki czekolady. Wyrabiamy dokładnie i odstawiamy na ok. 10 minut.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce zachowując około 1,5 – 2 cm odległości, kuleczki lekko spłaszczamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150C. Wkładamy blachę z ciasteczkami i pieczemy ok 20-25 minut. Po wyjęciu, musimy odczekać aż chociaż lekko przestygną, wtedy same odchodzą od papieru lub blaszki.

Po wystudzeniu zajadamy 🙂

Smacznego!

 

Pyszne śniadanie czyli puszyste placuszki z jabłkiem i serkiem Danio

Moje dziecko jedyne, ma małe problemy z jedzeniem, więc czasem trzeba stanąć na rzęsach i przemycić owoc lub warzywo. Tym razem chciałam ukryć jabłko. Udało się – kilka racuszków zostało pochłoniętych 🙂 Inspiracja z www.makecookingeasier.pl, placuszki są bardzo smaczne, delikatne ale sycące. Polecam dla Małych i trochę Większych.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– 2 jajka

– 1 Danio śmietankowe

– 200 g mąki

– 50 g masła

– 2 łyżki soku z limonki

– 1 łyżka cukru cynamonowego

– 2 łyżki cukru trzcinowego

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 50 ml mleka

– 2 średniej wielkości jabłka

 

Jajka, cukier trzcinowy i Danio miksujemy na gładką masę. Masło roztapiamy i studzimy. Do masy jajecznej dodajemy cukier cynamonowy i sok z limonki oraz przestudzone, roztopione masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Następnie dodajemy przesianą mąkę, sól oraz proszek do pieczenia, wszystko razem delikatnie mieszamy.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne a następnie ścieramy na drobnej tarce. Starte jabłka oraz mleko dodajemy do ciasta i mieszamy do połączenia składników.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy małe placuszki, powinny być zrumienione na złoto po obu stronach.

Smacznego!

Śmietanowe ciasto z jabłkami

Dawno nie było nic z jabłkami, a więc kolejne szybkie ciasto. To także kolejne ciasto, które pomagała robić Maria 🙂 Przepis prosto stąd – www.ania.po-nitce.pl. Jest bardzo fajne- puszyste, wilgotne i bardzo smaczne. Jest idealne do kawy ponieważ konsystencja jest dość zwarta a ciasto sycące. Polecam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– 3 jajka

– 200 g cukru

– 200 ml śmietany 18%

– 400 g maki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 100 ml mleka

– 1/2 łyżeczki zapachu śmietankowego

– 3 średniej wielkości jabłka

– cukier cynamonowy ( cukier trzcinowy wymieszany z cynamonem)

 

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na gładka, jasną, puszystą masę. Dodajemy po łyżce śmietanę, cały czas mieszając. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz zapach śmietankowy, nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mleko mieszając wszystko do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki.

Ciasto wylewamy do formy o średnicy 21cm. Na wierzch układamy pokrojone w plasterki jabłka a następnie posypujemy cynamonowym cukrem.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC, wkładamy ciasto i pieczemy ok. godziny – do suchego patyczka.

Po wyjęciu i wystudzeniu, parzymy herbatę i zajadamy ciasto.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blondie z migdałami

Tym razem bardzo szybkie i smaczne ciasto. Robi się ekspresowo, jest bardzo smaczne i zdecydowanie należy do kategorii – będę za pół godziny na kawę 😉 Słodkie, dość ciężkie a w dodatku pyszne. Przepis oczywiście z www.mojewypieki.com

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– 120 g białej czekolady

– 80 g masła

– 100 g cukru

– 2 jajka

– 200 g mąki

– szczypta soli

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

– 100 ml mleka

– 100 g płatków migdałowych

 

Masło umieszczamy w miseczce razem z połamaną w kostki czekoladą, wkładamy do mikrofalówki na 30 sekund, wyciągamy, mieszamy, wkładamy na kolejne 30 sekund, znowu wyciągamy i mieszamy. Można rozpuścić też masło w rondelku i dodać czekoladę, następnie mieszać do rozpuszczenia, ale ja preferuję pierwszą metodę. Studzimy masę.

W misce mieszamy suche składniki – mąkę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia. Dodajemy jajka, ekstrakt z wanilii oraz roztopioną czekoladę z masłem. Wszystko razem dokładnie mieszamy, następnie dodajemy mleko i pokruszone płatki migdałowe. Mieszamy łyżką jedynie do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do formy – u mnie to była forma w kształcie misia 🙂 Blondie mocno nie rośnie więc forma może być płytka a do tego może być nieduża.

Piekarnik nagrzewamy do 180ºC , pieczemy około 30 minut – do suchego patyczka. Po wyjęciu studzimy i jemy!

Smacznego!