Monthly Archives: Marzec 2014

Czekoladowe ciasteczka – Made with Love

Ciasteczka czekoladowe są dobre bo są ciasteczkami i są czekoladowe. Wyznając tę filozofię postanowiłam mojemu mężowi takie upiec w ramach Walentynkowego prezentu ( tak nieco zaległa sprawa) :). Córka nasza również postanowiła dołączyć i stworzyła dla „tatusia” swoje kształty na przykład rybę ?!? Ja byłam nieco bardziej konserwatywna i poprzestałam na serduszkach i kółkach wycinanych fenomenalnym stempelkiem. Ciasteczka są smaczne, kruche, nie za słodkie, można je długo przechowywać a przede wszystkim jak większość moich przepisów są łatwe 🙂 A przepis z Moich wypieków – tym razem nic nie zmieniałam 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– 2 szklanki mąki pszennej

– 1/2 szklanki kakao

– szczypta soli

– 170 g masła w temperaturze pokojowej

– 3/4 szklanki cukru pudru

– 1 jajko

– 1,5 łyżeczki esencji waniliowej

Masło i cukier utrzeć na gładką, jasną masę. Dodać jako, sól i esencję waniliową, nadal ucierać mikserem. Na koniec dodajemy mąkę i kakao, ucieramy a następnie dokładnie zagniatamy. Kulę z ciasta owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto i dzielimy na kawałki. Podsypując mąką, każdy fragment rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm. Teraz pora na wycinanie ciasteczek, wygniatanie stempelków itd.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC. Na blaszce układamy ciasteczka w niewielkiej od siebie odległości – ciasteczka absolutnie nie rosną. Pieczemy około 15 minut. Studzimy i obdarowujemy 🙂

Smacznego!

 

 

Zupa z zielonego groszku czyli bagienna zupa Nigelli

Kilka lat temu widziałam w TV, jak Nigella Lawson robi zupę bagienną, bardzo mi się podobała ale jakoś nigdy nie było mi po drodze ze zrobieniem jej. Ale ostatnio doszłam do wniosku, że właśnie nadszedł TEN dzień. Zupę nieco zmodyfikowałam ale mimo zmian jak najbardziej polecam – jest pyszna, sycąca, rozgrzewająca a zarazem bardzo delikatna. Przepis po modyfikacjach z blogu Kulinarne Szaleństwa Margarytki

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– 1 średniej wielkości cebula

– 500 g mrożonego zielonego groszku

– 1 większa cebula dymka razem ze szczypiorkiem lub 2 mniejsze

– 100 g serka topionego

– 2 łyżki jogurtu naturalnego

– 2 łyżki masła

– 600 ml wody lub bulionu

– 1 kostka rosołowa – warzywna ( jeśli nie używamy bulionu)

– 1/2 łyżeczki cukru

– sól, pieprz ( u mnie kolorowy), gałka muszkatołowa, słodka papryka

 

Cebulę obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Następnie roztapiamy masło w rondelku, wrzucamy cebulę przesmażamy – nie rumienimy, jedynie szklimy. Do cebuli dodajemy mrożony groszek i lekko przesmażamy. Dodajemy cebulę dymkę i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy pół łyzeczki cukru i wszystko razem mieszamy. Groszek gotujemy ok 20 – 30 minut, bez przykrycia!!!

Dodać pieprz, paprykę i gałkę muszkatołową. Wyjmujemy dymkę, a do reszty dodajemy serek topiony i jogurt. Następnie wszystko razem blendujemy, na gładki, jednolity krem. Ewentualnie doprawiamy do smaku sola i pieprzem.

Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

Czekoladowy sernik na lekko słonym, czekoladowym spodzie

Na czekoladowy sernik miałam ochotę już dawno ale jakoś tak nie było okazji. Okazją okazał się Dzień Kobiet 🙂 Sernik jest pyszny – słodka i delikatna masa serowa na kruchym wyrazistym spodzie, bardzo fajnie się komponuje. Inspiracja stąd – sernik czekoladowy ale końcowy efekt mojego pomysłu 🙂 Polecam jeszcze z jednego powodu – jest bardzo prosty w przygotowaniu 🙂

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przepis na tortownicę o średnicy 21cm:

Spód:

– 280 g ciasta biszkoptowego ( 2 z 3 sztuk, które są w dużym opakowaniu gotowych blatów biszkoptowych – jasnych)

– 60 g krakersów ( pół dużej paczki kwadratowych krakersów)

– 100 g mlecznej czekolady ( tabliczka)

– 2 łyżki masła

– 1 łyżka kakao

Masa serowa:

– 1 kg białego, mielonego sera ( najlepszy w wiaderku)

– 250 g mascarpone

– 200 g mlecznej czekolady

– 50 g białej czekolady

– 1 łyżeczka esencji waniliowej

– 4 jajka

– 1 łyżka kakao

– 200 g drobnego białego cukru

 

Przygotowanie:

Spód:

Blaty kruszymy na drobne kawałeczki – tak aby powstały z nich okruszki. Krakersy najlepiej włożyć do woreczka foliowego, owinąć ściereczką i rozgnieść wałkiem na drobne kawałki. Masło i czekoladę włożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej, co jakiś czas mieszając – lub tak jak ja włożyć do mikrofalówki na 30 sekund, wyjąć wymieszać, czynność powtórzyć 🙂 Czekoladę lekko przestudzić.

Do ciasteczkowych okruszków wlewamy czekoladę z masłem i dosypujemy kakao. Wszystko razem mieszamy i lekko wyrabiamy. Na spod tortownicy kładziemy papier do pieczenia a następnie równomiernie wykładamy przygotowaną masę.  Lekko ugniatamy i wstawiamy do lodówki na ok 20 minut. W tym czasie robimy:

Masa serowa:

Czekoladę mleczną i biała, łamiemy na kosteczki i roztapiamy. odstawiamy do wystygnięcia.

Biały, mielony ser przekładamy do dużej miski, dodajemy mascarpone i wszystko razem dokładnie miksujemy. Następnie ciągle miksując dodajemy cukier oraz esencję waniliową. Jajka dodajemy po kolei po jednej sztuce, za każdym razem dokładnie miksując masę serową. Na koniec czas na roztopioną czekoladę i kakao. Wszystko razem bardzo dokładnie miksujemy przez około 10 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Ciastkowy spód wyjmujemy z lodówki, wykładamy na niego czekoladową masę serową i wkładamy do piekarnika na 60 minut.

Po wyjęciu studzimy, a najlepszy na drugi dzień po nocy w lodówce 🙂 Smacznego!

Serniki dla Miksera - edycja 1.14