Monthly Archives: Maj 2014

Muffiny z nutellą i orzechami

Na niedawny Piknik Majówkowy w Ogrodzie Botanicznym, popełniłam kolejną odsłonę muffinów z nutellą, patrząc na zdjęcie tego jednego, ostatniego domniemywam że smakowały. Muszę przyznać ze są smaczne, delikatne, orzechowe i bardzo łatwe w przgotowaniu. Boatmummy mnie tu pogania więc zapraszam serdecznie na pyszne muffiny.

Przepis na 12 muffinek:

– 125 g masła

– 125 g mąki

– 100 g białego cukru

– 1 jajko

– 1 łyżeczka proszku do pieczenie

– 2  czubate łyżki nutelli

– 1 łyżka gorzkiego kakao

– pół łyżeczki esencji waniliowej

– 100 ml maślanki

–  pół szklanki zmielonych orzechów laskowych

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko a następnie przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko razem dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy nutellę i esencję waniliową, wszystko razem dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy maślankę, może się zdarzyć, że będziemy potrzebować mniej niż 100 ml, więc najlepiej dodawać ją stopniowo, cały czas delikatnie mieszając. Ciasto powinno samo spływać z łyżki, jeśli będzie za rzadkie należy dodać mąki. Na sam koniec dodajemy 3/4 orzechów i delikatnie mieszamy łyżką.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 C, formę na muffiny wykładamy papilotkami, wlewamy ciasto i każda muffinkę posypujemy pozostałymi orzechami. Pieczemy około 30-35 minut – do suchego patyczka.

Smacznego!

Vege grochówka czyli zupa z fasoli mung

Zrobiłam mojemu kochanemu mężowi grochówkę, niestety nie spróbował nawet. Gdybym wiedziała, że tak będzie to bym dodała boczku lub innej kiełbaski.  Jednak zupa jest bardzo, bardzo prosta a do tego smaczna i sycąca. Przepis pochodzi z blogu Green Morning. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnej, ciężkiej grochówki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– 1 szklanka suchej fasoli mung ( fasola mung wygląda tak obrazek )

– ok 1,5 litra bulionu warzywnego

– 1 łyżka masła

– 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

– 1,5 łyżeczki curry

– sól, czarny pieprz, słodka papryka do smaku

Fasolę dokładnie płuczemy i wsypujemy do garnka. Zalewamy ją bulionem, dodajemy masło i pieprz ziołowy. Gotujemy około 40 minut, co jakiś czas mieszając i dolewając wody w miarę potrzeby. Dodajemy curry, sól, pieprz i paprykę. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Teraz zupa jest gotowa do podania. Smacznego!