Monthly Archives: Lipiec 2014

Kefirowe z czerwonymi porzeczkami

O tym przepisie było juz na blogu, daaawno temu o tutaj http://kuchennaktywizacja.pl/?p=79. Robiłam go kilkakrotnie i na pewno będę robiła nie raz. Jest bardzo szybkie w wykonaniu, wilgotne, puszyste a co najważniejsze można go przygotować właściwie ze wszystkimi owocami. Tym razem też pierwszy raz zmieniłam maślankę, na kefir. Jak dla mnie zmiana niezauważalna – ciasto nadal bardzo dobre 🙂  Do tego pierwszy raz zrobiłam ciasto z porzeczkami i jak najbardziej kompozycja udana 🙂 Za zdjęcie przepraszam ale jedynie takie mi zostało 🙂

Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.

– 2,5 szklanki mąki pszennej

– 1 szklanka cukru

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 cukier wanilinowy

– 1 szklanka kefiru ( może być też maślanka albo jogurt naturalny)

– 0,5 szklanki oleju

– 3 jajka

– ok 250 -300 g czerwonych porzeczek

 

W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki – makę, cukier, proszek do pieczenia ewentualnie cukier wanilinowy. W drugej składniki mokre – kefir, olej, jajka, esencja waniliowa, dokładnie mikserem, żeby się wszystko ładnie połączyło. Do suchych składników dodać mokre i dokładnie wymieszać. Najlepiej delikatnie łyżką do całkowitego połączenia składników, ale można też mikserem na niskich obrotach.

Tortownicę o średnicy ok 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Teraz czas na owoce. Porzeczki płukamy, usuwamy szypułki i osuszamy na ręczniku. Ukladamy gęsto na wierzchu ciasta.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy około 30 minut – do suchego patyczka. Wyjmujemy, a po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Jagodove love – sernik z ricotty i mascarpone z jagodami

Kolejny pyszny sernik, jest aksamitny i fenomenalny w smaku. Bardzo polecam, do tego obłędny kolor. Inspiracje czerpałam stąd: http://alebabka.blogspot.com/2012/03/woski-sernik-z-ricotta.html i stąd: http://najsmaczniejsze.pl/2012/07/sernik-jagodowy/ ale efekt końcowy to już inwencja własna 🙂 Sernik można posypać cukrem pudrem albo rozprowadzić na nim bitą śmietanę, u mnie był bez niczego ale i tak był pyszny.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na tortownicę o średnicy 24 cm:

– 250 g czekoladowych herbatników

– 100g masła

– 250 g ricotty

– 500 g mascarpone

– 2 czubate łyżki budyniu waniliowego

– 100 g cukru

– 3 jajka

– pół łyżeczki esencji waniliowej

– ok 100 g jagód do zmiksowania + 50 g całych

 

Czekoladowe herbatniki dokładnie rozkruszamy, ja użyłam blendera i rozkruszyłam na drobny piasek. Masło roztapiamy i dodajemy do pokruszonych ciastek. Dokładnie wymieszać. Formę wykładamy papierem do pieczenia a następnie wykładamy masę herbatnikową. Dokładnie, równo rozprowadzamy na dniw , delikatnie uciskając. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy ricottę i mascarpone, wszytko razem miksujemy, następnie dodajemy esencję i budyń. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Jagody myjemy, osuszamy a następnie dokładnie miksujemy. Zmiksowane jagody dodajemy do masy serowej po czym miksujemy wszystko na gładką masę.

Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy jagodowo – serowej, następnie delikatnie mieszamy łyżką, do połączenia składników. Na końcu dodajemy całe jagody i jeszcze raz delikatnie mieszamy.

Masę serowo – jagodową wylewamy na uprzednio przygotowany spód z herbatników.

20140716_145430

Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Sernik pieczemy ok 50 minut a następnie, studzimy w uchylonym, wyłączonym piekarniku. Wyjmujemy z formy po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego!

Słodkie jagodowe lato