Monthly Archives: Wrzesień 2015

Jogurtowe ciasto ze sliwkami i migdałami

Jogurtowe ciasto ze śliwkami to kolejna odsłona ciasta z owocami. Bardzo lubię ten przepis, często go robię i niemal za każdym razem modyfikuję na własne potrzeby. Używałam już różnych owoców i w zasadzie nie ma takich, które by się nie nadawały. Tym razem jesiennie bo uzyłam śliwek węgierek. Słodycz ciasta i cierpkość sliwek, fantastycznie się uzupełniają. Ciasto ma jeszcze dwie niezaprzeczalne zalety, robi sie go bardzo łatwo i bardzo szybko 🙂

P9130133

Przepis na formę 30×40 cm

  • 100 ml oleju
  • 50 ml oliwy z oliwek z dodatkiem cytryny
  • 1 jajko
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 200g brązowego cukru
  • 500g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ok 1 kg śliwek
  • garść płatków migdałów
  • cukier cynamonowy tj. brązowy cukier wymieszany z cynamonem

 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Śliwki myjemy, przecinamy na pół i usuwamy pestki. Takie śliwkowe łódeczki odstawiamy do osuszenia.

Do miski wsupujemy cukier, dodajemy olej, cytrynową oliwę i jajko, wszystko dokładnie mieszamy. Nie ma konieczności użycia miksera, wystarczy łyżka. Następnie dodajemy jogurty, nadal mieszając.

Do mokrych składników przesiewamy mąkę i sodę oczyszczoną, mieszamy delikatnie do połączenia składników. Jeśli ciasto będzie za gęste można dodać odrobinę mleka.

Prostokątną formę wykładamy pergaminem a następnie wylewamy ciasto.

sliwki1

Na wierzch, ciasno układamy śliwkowe łódeczki, obficie posypujemy migdałami i cukrem cynamonowym.

sliwki2

Piekarnik rozgrzewamy do 170ºC, ciasto pieczemy około godziny.

Po upieczeniu można go posypac cukrem pudrem ale nie jest to konieczne z racji użycia cukru przed pieczeniem.

Smacznego!

Ryż z jabłkami, zapiekany.

Jako, że przerwa była bardzo długa, bo aż od października. Z jednym małym wpisem w czerwcu, zaczynamy od czegoś prostego i znanego. Przepis jest całkowicie mój, stworzony metoda prób i błędów. W związku z tym smak tez jest mój 🙂 Generalnie mogłabym napisać trochę tego, szczypta tamtego bo tak właśnie gotuję ale postaram się nieco uściślić moje pomiary. A co do samego dania, każdy chyba jadł ryż z jabłkami, dla jednych to smak dzieciństwa dla innych coś niejadalnego. My akurat lubimy, dlatego pojawia się dość często na naszym stole:) Najpyszniejszy jest jesienią, wtedy kiedy jabłka maja prawdziwie jabłkowy smak 🙂

ryz7

 

Porcja na naczynie żaroodporne o wymiarach 15x25cm:

  • 0,5 kg białego ryżu ( najlepiej jaśminowy ale zwykły też daje radę)
  • ok. 200 ml mleka
  • 4 duże jabłka – ok. 1 kg ( najlepiej miękkie, ostatnio używałam antonówek – świetnie się sprawdzają bo szybko się rozpadają)
  • ok. 100 ml wody lub soku jabłkowego
  • cynamon
  • brązowy cukier
  • 200 ml jogurtu naturalnego lub śmietanki 12%
  • masło

Ryż gotujemy w lekkoosolonej wodzie z dodatkiem mleka. Musi być półtwardy, żeby później nie rozpaćkał nam sie całkowicie.

Jabłka, obieramy i kroimy w drobną kostkę, można też zetrzeć na tarce. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą lub sokiem jabłkowym. Dusimy ok. 20 minut na małym ogniu co jakis czas mieszając. Jabłka mają się rozpadać, mieć konsystencje musu ale nie takiego gładkiego jak dla niemowląt. To ma być mus z cząstkami, tak żeby było czuć kawałki owoców. Dodajemy cukier i cynamon, tu z proporcjami trudno. Cynamon, około 0,5 łyżeczki ale to ile damy cukru to zależy od jabłek i własnego smaku.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy pierwszą warstwę ryżu, następnie jabłka i kolejną warstwę ryżu.

ryz1 ryz2 ryz3 ryz4

 

Na wierzch wylewamy jogurt lub śmietankę i dokładnie rozprowadzamy. Posypujemy cynamonem wymieszanym z brązowym cukrem ( proporcja 2 łyżki cukru, 0,5 łyzki cynamonu)

ryz5

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i wkładamy naczynie z ryżem. Zapiekamy około 30 minut.

Ryż nadaje się od razu do spożycia ale uwaga będzie bardzo gorący 🙂

ryz 6

Smacznego!

Jabłko z cynamonem 2015