Rożki francuskie z nadzieniem jabłkowym

Kupiłam ostatnio ciasto francuskie, miałam zamiar zrobić jakąś wytrawną tartę. Skończyło się na ciasteczkach. Miały być na śniadanie dla męża ale niestety za wolno mi szło i gotowe były na południe. Mimo początkowych trudności z nadaniem odpowiedniego kształtu wyszły smaczne, ale jak dla mnie bez szału. Bardzo dobre na ciepło – średnie na zimno. Nie wiem czy jeszcze zrobię  – nooo może kiedyś…

Przepis oczywiście z mojej ulubionej strony Rożki francuskie z jabłkiem

  • gotowe cisto francuskie – prosto ze sklepu 
  • 3 jabłka średniej wielkości
  • sok  i skórka otarta z połowy cytryny
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody
Ciasto doprowadzić do temperatury pokojowej. Lekko rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką.
Jabłka obrać, i pokroić w drobną kostkę. Dodać sok i skórkę z cytryny aby jabłka nie ściemniały. Wymieszać z cukrem, cynamonem oraz mąką.
Ciasto podzielić na równe części, teoretycznie powinny być kwadraty – wtedy łatwiej trójkąty wyczarować. Na każdym kwadracie położyć nadzienie. Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem, złożyć na pół żeby powstały trójkąty. W ten sposób zlepić ciastka i docisnąć boki widelcem. To był dla mnie najtrudniejszy moment bo za nic nie chciały się zlepić. Tak przygotowane rożki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, Posmarować roztrzepanym jajkiem oraz zrobić otwory wentylacyjne – trzy nacięcia na wierzchu każdego ciastka. 
Piec w temperaturze 220°C przez 20 minut.
Smacznego!

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>