Muffinki imbirowe z gruszką

Na przepis ten trafiłam przeglądając książkę Nigelli Lawson – „Nigella Expresowo”, już wtedy ślinka mi pociekła i zaznaczyłam sobie stronę z przepisem. Ostatnio przeglądając moją ulubioną stronę znowu trafiłam na ten przepis w dodatku okraszony pięknymi zdjęciami – Muffiny z gruszkami i imbirem. Szybka kalkulacja co jest w domu i wieczorem już robiłam muffinki. Są pyszne, przepyszne i nawet mój mąż był zachwycony, chociaż stwierdził, że odrobina czekolady by nie zaszkodziła 🙂


  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g drobnego cukru
  • 75 g brązowego cukru + do posypania przed pieczeniem
  • pół łyżeczki imbiru
  • 140 ml śmietany 12%
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jajka
  • 2-3 gruszki w zależności od wielkości  ( ok 300 g) pokrojone w drobną kosteczkę

Suche składniki ( mąka, proszek do pieczenia, cukry i imbir) połączyć ze sobą w jednym naczyniu.
W drugim połączyć mokre – śmietanę, olej, miód i roztrzepane jajka. Dokładnie wymieszać.
Następnie stopniowo dodawać suche składniki i nadal mieszać, najlepiej łyżką,  dość krótko tyle tylko aby połączyły się składniki. Dodać pokrojone gruszki i wszystko razem wymieszać.
W formę muffinkową włożyć papilotki, ciasta wlewać mniej więcej do 3/4 wysokości. Następnie posypać odrobiną brązowego cukru.
Piec w 200°C przez ok 20 minut, powinno się sprawdzić patyczkiem ale ja oczywiście zapomniałam 😉 Ale i tak pieczone na oko wyszły pyszne – tak dobre że mąż na raz zjadł 3 😀
Smacznego!



  1. Musze przyznać że te babeczki były naprawdę dobre 🙂

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>