Owsiane ciasteczka z czekoladą

Dziś wieczorem zachciało mi się coś słodkiego. Chodziłam, szukałam w domu nic nie było ciekawego, sklepy pozamykane bo w końcu Święto Narodowe. No i wymyśliłam zrobię ciasteczka 🙂 Od dawna miałam chęć na owsiane, do tego doszło uwielbienie mojego męża do czekolady i oto są – razowe ciasteczka. Tym razem przepis zmodyfikowałam przez przypadek. Dodałam zdecydowanie mniej czekolady niż jest w oryginalnym przepisie. Ciasteczka są dobre, tyle że są suche więc będą idealnym uzupełnieniem do kawy czy herbaty. Słodycz można modyfikować dodając różne proporcje czekolady mlecznej i gorzkiej – moje wyszły niezbyt słodkie ale czekoladę fantastycznie czuć.

Przepis na ok 24 ciasteczka:

  • 120 g masła
  • 80 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 100 g płatków owsianych
  • 140 g mąki pszennej razowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g czekolady ( ja dałam 100 g czekolady mlecznej i 50 g czekolady gorzkiej i moim skromnym zdaniem wystarczy w zupełności)
Czekoladę siekamy, na dość drobne kawałki.
Masło ucieramy z brązowym cukrem, dodajemy jajko, dalej ucierając mikserem. Cały czas mieszając dodajemy po kolei wszystkie składniki. Mieszamy aż masa będzie jednolita.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy.
Blachę stawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy ok 15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasteczka, przez chwilę pozwalamy im przestygnąć na blaszce a następnie przekładamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie robimy sobie pyszną herbatę, a potem delektujemy się ciasteczkiem w jesienny wieczór 🙂
Smacznego!

 

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>