Blog

Przepis na mazurek czekoladowy, który pokochasz

Mazurek to ciasto, które kojarzy się przede wszystkim ze Świętami Wielkanocnymi. Tym pysznym ciastem możemy się jednak zajadać przez okrągły rok. Jest zbyt dobre, by czekać na jego wspaniały smak do wiosny. O walorach mazurka decyduje nie tylko pyszne kruche ciasto, ale również dodatki i dekoracje. To wypiek, który idealnie nadaje się na Instagrama. Dziś prezentujemy przepis na mazurek czekoladowy, w którym z pewnością zakochasz się ty i twoja rodzina.

Mazurek czekoladowy. Jak przygotować idealny spód do ciasta?

Każdy mazurek wymaga upieczenia doskonałego kruchego spodu, a mazurek czekoladowy nie stanowi pod tym względem wyjątku. Aby przygotować idealne ciasto potrzebne ci będą:

  • kostka masła
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • żółtka 3 jajek
  • ulubiony aromat (na przykład waniliowy)
  • 5 łyżek kakao (opcjonalnie)

Przygotowanie ciasta rozpocznij od posiekania mąki z masłem, które powinno mieć temperaturę pokojową. Następnie do masy dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Jeśli chcesz, by czekoladowy akcent dotyczył także spodu mazurka, do ciasta na tym etapie możesz dodać kilka łyżek kakao. Wyrobione ciasto powinno trafić do lodówki na około 45 minut. Później około połowę ciasta rozwałkuj i umieść w blasze obficie nasmarowanej masłem, a pozostałej części użyj do wykonywania tradycyjnych ozdobnych brzegów. Mazurek powinien piec się w wysokiej temperaturze około 200 stopni Celsjusza przez mniej więcej 20 minut, dopóki się nie zarumieni.

Dżem, konfitura czy kajmak?

Każda gospodyni ma swoje ulubione dodatki do tego klasycznego ciasta. Przede wszystkim, królują owocowe przetwory. Mazurek czekoladowy najlepiej smakować powinien z dżemem wiśniowym, truskawkowym, malinowym lub konfiturą z róży. Świetnie sprawdzi się także kajmak tradycyjnie wykorzystywany w ciastach wielkanocnych. Wybierz dodatki do mazurka zgodnie z własnymi preferencjami i zdecydowanie ich nie żałuj!

Mazurek czekoladowy z wyśmienitą polewą

Nasz mazurek czekoladowy nie mógłby zasługiwać na swoje miano, gdyby nie wyśmienita czekoladowa polewa. Do jej przygotowania wykorzystaj dwie tabliczki gorzkiej czekolady i 250 ml śmietany kremówki. W naszym mazurku użyliśmy czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel, która doskonale skomponowała się z delikatną kremową śmietanką. Aby przygotować polewę umieść kremówkę w kąpieli wodnej pilnując, by dobrze się podgrzewała, ale pod żadnym pozorem nie zagotowała. Wówczas możesz zdjąć naczynie z garnka i dodać do śmietany pokruszoną czekoladę. Intensywne mieszanie powinno doprowadzić do roztopienia czekolady i powstania jednolitej gładkiej masy. W przeciwnym razie naczynie umieść po raz kolejny w kąpieli wodnej i mieszaj dalej jego zawartość.

W jaki sposób efektownie przyozdobić ciasto?

Na końcu zalej polewą wystudzone i pokryte ulubionymi dodatkami ciasto. Gdy krem nieco przestygnie, mazurek czekoladowy powinien trafić do lodówki na około godzinę. Wcześniej warto go jednak udekorować. Efektowne ozdoby przygotujesz między innymi z bakalii, białej czekolady czy suszonych owoców. Bardzo dobrze sprawdzają się płatki migdałowe, z których można ułożyć na przykład kwiatki. W kwestii dekoracji nie istnieją inne ograniczenia niż twoja wyobraźnia, a do tego przyjemnego zajęcia możesz zaangażować najmłodszych!

 

 

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply