Blog

Przepis na blok czekoladowy z herbatnikami – „ciasto blok”

blok czekoladowy

Blok czekoladowy to przysmak, który wielu osobom kojarzy się z epoką PRL. W tym okresie był to deser kultowy – niezapomniana w smaku słodycz, która stanowiła prawdziwą przyjemność dla podniebienia. Poniżej znajdziesz oryginalny przepis na blok czekoladowy, dzięki któremu szybko przeniesiesz się w czasie.

Ciasto blok to propozycja dla miłośników czekolady. Świetnie sprawdzi się na każdą okazję – jako podwieczorek, podczas spotkania w gronie znajomych, na święta itp. Chociaż klasyczny blok ma formę prostokąta, możesz przygotować go w wersji „na okrągło”.

Blok czekoladowy – przepis podstawowy

Ten przepis na blok jest łatwy i szybki. Nie wymaga właściwie żadnego doświadczenia cukierniczego – z jego przyrządzeniem poradzą sobie także dzieci.

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 500 g mleka w proszku,
  • 6 łyżek kakao,
  • 125 ml wody,
  • 450 g herbatników,
  • 1,5 szklanki cukru.

Do rondelka wlej wodę i umieść masło. Podgrzewaj aż tłuszcz się roztopi. Dodaj cukier i wymieszaj – aż do rozpuszczenia cukru. Dodaj kakao i wymieszaj. Odstaw masę do wystygnięcia.

Pokrusz herbatniki – najlepiej umieść je w dużym worku i rozgnieć delikatnie za pomocą tłuczka. Połowę ciastek odstaw na bok.

Herbatniki przełóż do większego naczynia. Dodaj masę kakaową i mleko w proszku. Dokładnie wymieszaj. Dodaj resztę ciastek – stopniowo, bo masa może nie przyjąć wszystkich herbatników. Ponownie wymieszaj.

Tak przygotowaną masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze ją dociśnij. Blok czekoladowy wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Po upływie tego czasu zdejmij papier i pokrój ciasto na kawałki. Blok czekoladowy z herbatnikami możesz podawać z dodatkami, np. musem owocowym, gałką lodów.

Ciasto blok wzbogacony bakaliami

Jeżeli blok czekoladowy z herbatnikami to za mało, ciasto możesz urozmaicić. Wystarczy, że do przepisu w podstawowej wersji dorzucisz bakalie. Rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, kandyzowane owoce – to wszystko może znaleźć się w czekoladowej masie.

Bakalie wsyp na etapie dodawania drugiej części herbatników. Musisz się jednak liczyć z tym, że dodatek rodzynek, żurawiny itp. może oznaczać mniejszą ilość ciastek. Wszystko zależy od tego, jak „chłonna” będzie masa.

Blok czekoladowy na styl niemiecki?

Przepis na blok czekoladowy występuje również w niemieckiej odsłonie. To tak zwany Kalter Hund – herbatniki przekładane kremem czekoladowym. Ciasto jest nie tylko smaczne, ale i prezentuje się apetycznie.

Aby go przygotować, możesz skorzystać z przepisu w podstawowej wersji – jednak bez kruszenia herbatników i dodawania ich do masy.

Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie rozsmaruj masę czekoladową i wyłóż herbatnikami (ciastka możesz docinać nożem). Przykryj kolejną warstwą kremu i kolejną warstwą ciastek. Postępuj tak dalej – aż do wyczerpania składników. Zakończ warstwą kremu. Wstaw do lodówki na ok. 5 godzin (im dłużej, tym lepiej).

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply