Ciasto cynamonowe z połówkami jabłek

Podczas ostatniej wizyty u sąsiadki, dostałam do wypróbowania kilka nowych przepisów. Oto pierwszy z pierwszej strony dodatku do Gazety Wyborczej – Kulinarny Atlas Lata – Nr.7, str 73, w oryginale są 3 jajka i mleko zamiast maślanki, a na wierzchu posmarowane jest dżemem brzoskwiniowym;) Ciasto upiekłam kilka dni temu, było piękne, pachnące, po prostu cudo. Niestety po rozkrojeniu okazało się jednym wielkim zakalcem. Ale że było przepyszne to zrobiłam jeszcze raz. Tym razem nie w silikonowej formie a w najzwyklejszej blaszanej tortownicy. No i wyszło! Jest pyszne, pulchne, lekko maślane i mocno cynamonowe 🙂

 

  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 300 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 100 ml maślanki
  • 4-5 jabłek ( w zależności od wielkości)
  • do posypania – 1 łyżeczka cynamonu i 2 łyżki brązowego cukru

Masło, cynamon i cukier ucieramy mikserem na gładką masę. Do ciasta wbijamy kolejno jajka, cały czas miksując na niskich obrotach. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia a następnie nie przerywając mieszania maślankę. Wszystko razem dokładnie mieszamy na jednolitą, puszystą masę.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekladamy ciasto. Obieramy jabłka, przekrawamy na połówki, pozbywamy je gniazd nasiennych a wierzch nacinamy na drobne paseczki. Jabłka układamy na wierzchu ciasta i posypujemy brązowym cukrem zmieszanym z cynamonem. Ciasto wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 160° na ok 60 minut -do suchego patyczka. Wyjmujemy lekko studzimy i można już jeść 🙂

Smacznego!

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>