Ciasteczka migdałowe

Jak zobaczyłam przepis na Włoskie ciasteczka migdałowe to wiedziałam że muszę je wypróbować, jak popatrzyłam na zdjęcia to mało monitora nie zjadłam 🙂 W praktyce okazały się nie takie trudne do wykonania a smakują jeszcze lepiej niż wyglądają. 


Składniki: 

  •  3 białka
  • 300g zmielonych migdałów
  • 300g cukru pudru
  • 1 łyżka miodu
  • płatki migdałów

Połączyć wszystkie składniki w jedną masę, najlepiej zacząć mikserem a potem już ręcznie bo masa jest dość klejąca. Następnie miskę z masą przykryć folią i wstawić do lodówki na ok 30 min.

Po wyjęciu z lodówki, można zacząć formować małe kulki. Ja obsypywałam ręce i talerzyk cukrem pudrem i tak toczyłam kuleczki. Klejące są jak licho więc w ten sposób najsprawniej mi szło. Gotowe kuleczki kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem. Kuleczki lekko spłaszczamy a w środku robimy dziurki, jak w kluskach śląskich, najzgrabniejsze wychodzą końcówka drewnianej łyżki. Ciasteczka rozkładamy w dość dużych odległościach bo „rosną”.
W dziurki włożyłam płatki migdałów, ale według autorki przepisu można włożyć różne nadzienie np. marmoladę.
Ciasteczka wkładamy do nagrzanego do 180° C piekarnika na ok 15-20 min. Po wyjęciu najlepiej żeby ostygły na kratce lub czymś z dziurkami, bo jak położyłam na talerzu to się poprzyklejały 😉 Można jeszcze odrobinę posypać cukrem pudrem, ale bez przesady bo i tak są słodkie jak licho.
Ciasteczka nawet po kilku dniach są miękkie i smaczne, ale są tak smaczne że kilku dni nie wytrzymają.
Na moim zdjęciu wyglądają nieco inaczej, niż na źródłowym blogu, ale chyba nigdy nie udało mi się zrobić identycznych jak na tamtych zdjęciach 🙂
Smacznego !

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>