Marchewkowe muffinki z czekoladą i nutką imbiru

Pewna wspaniała Pani fotograf, namawiała mnie do zrobienia ciasta marchewkowego. Przyznaję, że nigdy nie robiłam i nie mam sprawdzonego przepisu. Ale postanowiłam zrobić dla wprawy mniejszą wersję ciasta czyli muffinki. Pięknie wyrosły i są smaczne, ta nutka imbiru jest bardzo intrygująca ale za razem nie dominująca w całej babeczce. Jak najbardziej polecam tę muffinkową wariację, jest łatwa, szybka i efektowna.

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 marchewki średniej wielkości
  • ok 1 cm świeżego imbiru lub płaska łyżeczka imbiru w proszku 
  • ok. 90 g groszków/łezek z gorzkiej czekolady (może też być pokruszona na drobno zwykła czekolada mleczna lub gorzka)

Marchewkę i imbir ścieramy na drobnej tarce. Odstawiamy niech czeka na swoją kolej.

Suche produkty tj. mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, cynamon i cukier wanilinowy mieszamy  w jednej misce. Do drugiej wbijamy jajka, roztrzepujemy je, najlepiej trzepaczką, nadal mieszając dodajemy olej i mleko.

Do suchych produktów, dodajemy mokre i mieszamy na najniższych obrotach miksera. Jeśli masa jest za gęsta dodajemy jeszcze odrobinę mleka. Do masy wsypujemy utartą marchewkę z imbirem i groszki czekoladowe. Wszystko mieszamy, do równomiernego połączenia produktów.

Przekładamy do papilotek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180° C. Pieczemy ok. 25 minut, po wyjęciu studzimy na kratce.

Smacznego!

  1. Właśnie zrobiłam muffinki z twojego przepisu i od razu pożarłam jedną jeszcze gorącą 🙂 Pycha, dzięki za przepis 🙂

  2. Oczywiście Twojego przez duże T 🙂

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>