Egzotycznie czyli muffinki z bananem, kokosem i odrobiną cynamonu

Od jutra wracam do pracy, w związku z tym stresuję się strasznie. Żeby o tym nie myśleć od rana coś robię. Między innymi upiekłam muffinki. Banany lekko przejrzałe leżały i czekały, to musiałam coś z nimi zrobić. A że nie miałam ochoty na czekoladę, to są z kokosem. Przepis, oczywiście nieco zmodyfikowany, pochodzi ze wspominanej wcześniej książki „Muffiny -Małe, ale za to przepyszne”. Babeczki są fajne, ciężkie, wilgotne, pachnące i smaczne, jak najbardziej polecam na poprawę humoru 🙂

  • 75 g masła
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g wiórków kokosowych + do posypania
  • 2 jajka
  • 100 g brązowego cukru (jasnego)
  • 150 g śmietany 12%
  • 2 banany
  • cukier puder do posypania
Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do wystygnięcia. Banany kroimy w drobną kosteczkę (najlepsze są mocno dojrzałe banany)
Do miski wsypujemy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i wiórki kokosowe. Mieszamy wszystko razem. 
W drugiej misce roztrzepujemy jajka i dodajemy cukier, dokładnie ucieramy dodajemy roztopione masło i śmietanę i pokrojone banany, wszystko bardzo dokładnie mieszamy aż wszystko się połączy. Do miski z mokrymi składnikami dodajemy suche składniki, cały czas mieszając, aż masa będzie jednolita.
Ciasto równomiernie wykładamy do papilotek, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190° C, na 25 minut. Po wyjęciu z pieca, pozostawiamy muffinki w formie przez ok 5 minut. Następnie wykładamy na kratkę/ talerz, posypujemy cukrem pudrem i już są gotowe do jedzenia.
Smacznego!

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>