Korzennie – muffiny ze śliwkami

W związku z tym że wróciłam do pracy, trochę jeszcze nie ogarniam obowiązków domowych, nie mówiąc już o pieczeniu i blogu. Ale rozmroziłam śliwki bo miałam na nie wielka ochotę, niestety musiały trochę poczekać zanim przyszła energia i pomysł ale udało się. Przepis jest mocno luźną wariacją na temat tych babeczek, przyznam się że kruszonki mi się nie chciało robić zupełnie. A reszta no cóż to co miałam w zasięgu ręki to użyłam 🙂 Wyszły bardzo dobre – mogę polecić jeśli ktoś lubi ciastka z owocami, bo mojemu osobistemu mężowi brakowało czekolady 😀 

Przepis na 12 muffinek:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g cukru brązowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników
  • 1 jajko
  • 100 ml śmietany + 40 ml mleka – bardziej pasowałoby 100 ml maślanki 
  • 70 ml oleju
  • ok 200 g śliwek
  • łyżeczka brązowego cukru, pół łyżeczki cynamonu, cukier kandyzowany

Składniki suche tj. mąkę, proszek do pieczenia, brązowy cukier, sól, cukier wanilinowy, przyprawę korzenną mieszamy w jednej misce. W drugiej składniki mokre – jajko, śmietanę z mlekiem i olej. Do składników suchych dodajemy mokre i mieszamy do powstania jednolitej masy. Następnie dodajemy śliwki – uprzednio wydrylowane i pokrojone w drobną kostkę. Delikatnie mieszamy do połączenia składników.

Ciasto równomiernie rozkładamy do papilotek, posypujemy cynamonem wymieszanym z brązowym cukrem i cukrem kandyzowanym. Rozgrzewamy piekarnik do 180° C, wkładamy blachę z muffinkami i po ok 25 minutach mamy pyszne pachnące babeczki.

Smacznego!

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>