Muffiny jabłkowe po raz trzeci

Zrobiłam kolejne podejście do jabłkowych muffinek. Były robione naprawdę szybko, z tego co akurat miałam na stole, bo goście mili już w drzwiach stali 🙂 Myślę, że wyszły niezłe – pierwszy raz nie przywarły do papilotek i nawet trochę wyrosły. Co do smaku to proponuję dodać mniej cukru jeśli jabłka są słodkie – a moje były.

Przepis na 12 muffinek

  • 120 g brązowego cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • łyżeczka przyprawy korzennej
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 120 ml oleju
  • 50 ml mleka
  • 2 jabłka

Składniki suche – cukier brązowy, wanilinowy, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną i cynamon mieszamy razem. Oddzielnie roztrzepujemy jajko z olejem i mlekiem. Składniki mokre dodajemy do suchych i dokładnie mieszamy.

Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Starte jabłko dodajemy do gotowego ciasta i mieszamy łyżką.

Rozgrzewamy piekarnik do 190 C. Napełniamy papilotki ciastem do 3/4 wysokości i wkładamy do piekarnika na ok 20 – 25 minut. Przed wstawieniem do pieca można muffinki posypać brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem.

Smacznego!

 

 

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>