Apffff – czyli Apfelstrudel po mojemu

Po długich poszukiwaniach idealnego przepisu, znalazłam i zrobiłam na sylwestrowy deser. Niestety przedobrzyłam i dodałam za dużo maślanki, w związku z tym dodawałam i dodawałam mąki a konsystencja ciasta nadal była za rzadka – poniżej przepis z mniejszą ilością maślanki 😉 Przez moje „udoskonalenie” strudel wyszedł bardzo kruchy i delikatny. W sumie smaczny ale chyba oczekiwałam czegoś lepszego 🙂 Z podanej ilości składników wychodzą dwie blachy strucla.

Ciasto

  • 100 g masła
  • 350 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 50 ml maślanki
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 proszek do pieczenia
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • jajko do posmarowania wierzchu ciasta

Nadzienie

  • 8 jabłek średniej wielkości
  • ok 50 g cukru – do smaku
  • 1 łyżeczka cynamonu – do smaku
  • 1 szklanka bułki tartej
  • garść rodzynek

Masło, mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, maślankę, jajko i skórkę z cytryny zagniatamy razem. Bardzo dokładnie, formujemy kulę i odkładamy na bok.

Rodzynki moczymy w małej ilości ciepłej wody z dodatkiem alkoholu – ja dodałam wódki limonkowej.

Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy ( lub ścieramy na tarce) w drobne plasterki. Dodajemy cukier i cynamon do smaku, a następnie rodzynki i bułkę tartą. wszystko razem delikatnie mieszamy.

Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy, na grubość ok 0,3 cm. Blachę – podłużną, smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą. Wykładamy ciasto na blachę, do środka wkładamy nadzienie i resztą ciasta zawijamy. Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, wstawiamy ciasto i pieczemy 40 minut.

Po wyjęciu studzimy – jeśli nie jest jeszcze wystarczająco słodki można posypać cukrem pudrem. Najlepszy oczywiście na ciepło 🙂

Smacznego!

 

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>