Muffiny z suszoną żurawiną i sokiem pomarańczowym

Jakoś tak w niedzielne przedpołudnie zebrało mi się na coś z żurawiną. Paczka suszonej tak leżała i leżała i mrugała do mnie, ale jakoś weny nie miałam żadnej do zrobienia czegokolwiek. Nie chciało mi się specjalnie kombinować więc na szybko – muffiny żurawinowe. Mąż mój jedyny za takimi specjałami nie przepada więc żeby go przekonać jedną partię posypałam płatkami czekolady – oczywiście stwierdził że lepsze byłyby bez żurawiny a zwiększą ilością czekolady 😉 Ale same muffinki są pyszne i jak najbardziej polecam.

2013-01-07 09.20.10

Przepis na 18 muffinek:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka suszonej żurawiny ( opakowanie)
  • 50 ml oleju
  • 1 jajo
  • 3/4 szklanki maślanki
  • sok z połowy pomarańczy
  • płatki czekolady (opcjonalnie do posypania)

Suche składniki: mąkę, cukier, sól, sodę, proszek do pieczenia, imbir, cynamon i żurawinę mieszamy razem w jednym naczyniu.

W drugim roztrzepujemy jajko i dodajemy olej, maślankę oraz sok z połowy pomarańczy. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy. Delikatnie do połączenia składników.

Rozgrzewamy piekarnik do 190ºC, formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do foremek nakładamy ciasto mniej więcej do 3/4 wysokości, posypujemy czekoladą. Wkładamy do piekarnika na ok 25 minut – do suchego patyczka. Po wyjęciu studzimy – jeśli nie posypaliśmy czekoladą można teraz posypać cukrem pudrem 🙂

Smacznego!

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>