Filetto di maiale all’aceto balsamico czyli polędwiczki wieprzowe w sosie balsamicznym

Z racji niedzielnego proszonego obiadu postanowiłam poszaleć. Postanowiłam zrobić polędwiczki, które nota bene uwielbiam, tym razem nie pieczone a duszone. Miały być wołowe ale nie udało mi się kupić więc stanęło na wieprzowych. Duszone były w sosie balsamicznym czyli  Filetto di manzo all’aceto balsamico w wersji wieprzowej. Nie będę skormna bo wyszły wspaniałe, delikatne rozpływające się w ustach, pyszne. Podane zostały z kaszą z kurkami oraz z marchewką z groszkiem. Jak najbardziej polecam na proszony obiad albo kolację we dwoje 🙂

Dla 6 osób:

  • 3 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe
  • oliwa z oliwek
  • mąka do obtaczania
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 100 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Polędwiczki myjemy i kroimy na plastry 1-1,5 cm. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Kawałki polędwiczek obtaczamy w mące i smażymy na oliwie. Ok 3 minut z każdej strony, nie nakłuwamy aby mięso nie pozbyło się soków. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.

Po tym czasie przekładamy mięso do garnka. Dodajemy masło, ocet balsamiczny, bulion oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy na większym ogniu nieco redukując płyn. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze jakieś 20 – 30 minut. Sos powinien być gęsty a mięso miękkie.

Smacznego!

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>