Zupa gulaszowa a’la strogonov

Z racji pierwszych urodzin mojego dziecka, popełniła zupę gulaszową. Gdzieś kiedyś miałam fajny przepis, pamiętam że była tam papryka marynowana, ogórek konserwowy, groszek i pieczarki. No i oczywiście mięso ale co jak i ile niestety nie pamiętam. Więc znalazłam najbardziej zbliżony przepis, zrobiłam i podałam. Zupa jak dla mnie pyszna, gościom smakowała i jak najbardziej polecam.

2013-01-29 23.39.09 (1)

  • ok 1 kg chudego mięsa wieprzowego
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 300 g pieczarek
  • 4 – 5 ogórków konserwowych średniej wielkości
  • 1 papryka czerwona średniej wielkości
  • 3 średnie marchewki
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • ok 1,5 l bulionu (może być z kostki)
  • 4 -5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, papryka słodka do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia

Mięso myjemy i kroimy w drobna kostkę, najlepiej 1 -1,5 cm, tak żeby się zmieściła na łyżce 🙂 Obtaczamy w mące a następnie obsmażamy na patelni. Po usmażeniu wrzucamy do głębokiego garnka. Tłuszcz z patelni również zlewamy do garnka. Dodajemy bulion i wstawiamy na mały gaz.

Cebulę, pieczarki i marchewkę obieramy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, natomiast marchewkę w nieco grubszą. Pieczarki można pokroić w ósemki lub plasterki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię cebulę, jak lekko zmięknie dodajemy pieczarki i marchewkę. W międzyczasie kroimy w kostkę paprykę i też dorzucamy do warzyw. Dusimy ok 15 minut – aż lekko zmiękną.

Przerzucamy całą zawartość patelni do garnka z mięsem. Ogórki konserwowe przemywamy pod bieżącą wodą, kroimy w plasterki i dodajemy do mięsa. To samo robimy z groszkiem konserwowym, dodajemy go wraz z zalewą. Zagotowujemy.

Zmniejszamy ogień i gotujemy ok 20-30 minut, po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy. Mąkę mieszamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do zupy. Dodajemy też pieprz w ziarenkach, sól oraz słodka paprykę. gotujemy na wolnym ogniu jeszcze jakieś 30 minut. Podajemy gorącą ze świeżą bagietką.

Smacznego!

  1. Wygląda przepysznie, uwielbiam takie gulaszowe rzeczy 🙂 Wyszło Ci indyjskie curry 🙂

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>