Zimowy torcik czyli czekoladowy biszkopt z białym puchem

Mocno zaległy przepis bo aż 24 stycznia. Zimowy torcik na zimowe urodziny, zimowego chłopczyka. Miał być wprawką przed ważnym tortem bo pierwszym dla zimowej dziewczynki. No i wyszedł lepszy niż kolejne 😉 Jest przepyszny idealnie komponują się wszystkie smaki. Jak dla mnie jeden z bardziej udanych moich wypieków. Biszkopt robiłam z tego przepisu, za pierwszym razem wyszedł rewelacyjny – potem wyszło gorzej ale i tak polecam 🙂

Czekoladowy biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać cukier. Powoli, partiami i po każdej partii dalej ubijać. Następnie dodawać żółtka, po jednym, cały czas ubijając.

Teraz czas na suche składniki. Mąkę i kakao przesiać a następnie dodawać do jajek. Bardzo, bardzo delikatnie mieszając, najlepiej łyżką, jedynie do połączenia składników.

Przygotowujemy okrągłą formę o średnicy 20-22 cm, dno wykładamy papierem do pieczenia, z bokami nic nie robimy. Delikatnie przekładamy ciasto.

Piekarnik rozgrzewamy do 170ºC, wkładamy biszkopt i pieczemy około 35-40 minut – do suchego patyczka.

Po upieczeniu, rzucamy ciastem 🙂 Tj. upieczone ciasto upuszczamy z wysokości 50-60 cm, w blaszce, na podłogę. Dzięki temu biszkopt opadnie tylko troszeczkę. Po zabiegu odstawiamy do wyłączonego już piekarnika.

Po ostudzeniu kroimy w zależności od „wyrośnięcia” od 2 do 4 blatów.

Krem

  • 600 ml śmietany kremówki – 36%
  • 250 g serka Mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3-4 bezy
  • kilka kropli zapachu waniliowego
Ubić schłodzoną śmietanę na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukru pudru. Do masy dodać zimny serek mascarpone, zapach waniliowy oraz pokruszone bezy, wszystko razem delikatnie wymieszać, żeby bita śmietana nie opadła.
  • konfitura z czarnej porzeczki
  • bezy
  • poncz: sok z połowy pomarańczy, połowy limonki i odrobina gorącej wody + ewentualnie wódka limonkowa

Przekrojony biszkopt nawilżamy cytrusowym ponczem, a następnie przekładamy konfiturą i kremem śmietanowym. Boki i wierzch również smarujemy kremem, dodatkowo wierzch obsypujemy pokruszoną bezą. 

Smacznego!

  1. Wygląda super, po przekrojeniu pewnie jeszcze lepiej:)

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>