Piknikowe bułeczki z pieczarkami – dla maszynistów

Zawsze chciałam upiec bułeczki ale tak jakoś nie miałam odwagi i okazji. Poza tym wyrabianie ciasta nie do końca mnie bawi – zaczynając od włożenia dłoni w breję po mocne wygniatanie od którego mdleją mi ręce. Więc uzbrojona w maszynę do pieczenia chleba – postanowiłam spróbować swoich sił. Okazją był urodzinowy piknik portalu Łódzkie Mamy 🙂 Niestety bułeczki wróciły do domu za to słodkie babeczki zostały zjedzone ze smakiem. Zrzucam to tylko i wyłącznie na karb upalnej pogody 🙂 . Ale… bułeczki z pieczarkami zdobyły uznanie na rodzinnym grillu kilka godzin później – nie została ani jedna 🙂   

SAMSUNG

Ciasto:

– 300g pszennej mąki razowej do pieczenia chleba

– 200g zwykłej mąki pszennej

– 1/2 szkalnki mleka

– 1/2 szklanki letniej wody

– 1 jajko

– 2 łyżki oleju słonecznikowego

– 1 łyżeczka soli

– 14g suchych drożdży

Dodatkowo:

– 1 roztrzepane jajko do smarowania

– suszony rozmaryn do posypania wierzchu

Nadzienie:

– 500g pieczarek

– 1 średnia cebula

– olej do smazenia

– sól, pieprz do smaku

Wyciągamy maszynę do pieczenia chleba po kolei umieszczamy: składniki płynne – jajko, olej, mleko i wodę, nastepnie sypkie – mąki i sól a na końcu drożdże. Nastawiamy program na wyrabianie i wyrastanie – trwający 1,5h. Po skończeniu programu ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 12 części. Każdą część z osobna lekko rozwałkowujemy ma mieć wielkość małego spodeczka. Na środku układamy farsz – dużo farszu, a następnie zlepiamy razem wszystkie boki. Następnie bułeczki wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy je  łączeniem do dołu. Między bułeczkami powinny być odstępy, żeby się ze sobą nie skleiły. Następnie przykrywamy czystą ściereczką, żeby trochę „doszły”. Pozostawiamy na ok 25-30 minut, smarujemy jajkiem i obsypujemy rozmarynem.

Bułeczki wstawiamy do rozgrzanego do 190ºC piekarnika i pieczemy ok 25-30 minut.

Nadzienie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na goracym oleju. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do cebuli. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem, a następnie odkrywamy aby woda całkowicie odparowała. Przestudzonymi pieczarkami nadziewamy bułeczki.

Smacznego! 

 

 

 

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>