Na zielono czyli makaron razowy z pesto z rukoli z dodatkiem kurek i suszonych pomidorów

Z racji tego że chcemy a raczej musimy, zmienić nasze nawyki żywieniowe, zaczynam zbierać przepisy na bezmięsne, smaczne i lekkie potrawy. Pierwszy, który tu zawita, jest moim wynalazkiem – kompilacją kilku przepisów. W związku z tym linka nie podaję bo wariacja jest dość duża a większość produktów była dodawana „na oko”. Zdjęcia brak ze względów technicznych 😉

 

Przepis na 2 osoby:

– makaron spagetti, razowy – nieco ponad 1/3 paczki

– garść kurek ok 150-200g

– ok 5 suszonych pomidorów

– 1 duży ząbek czosnku

– oliwa z oliwek

Pesto:

– ok 100g rukoli ( nieco mniej niż pół pojemniczka)

– ok 10 – 15 sztuk obranych pistacji

– 1 duży ząbek czosnku

– oliwa z oliwek ok 3 łyżek

– woda

– sól, pieprz do smaku

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem oliwy z oliwek.

Pistacje oraz czosnek rozdrabniamy na drobno – ja wrzuciłam do blendera i zmiksowałam. Dodajemy rukolę i wszystko razem blendujemy. Dodajemy oliwę z oliwek, dodałam jeszcze łyżkę oliwy z pomidorów, sól, pieprz i miksujemy. Jesli konsystencja jest zbyt zwarta dodajemy wodę do momentu aż pesto bedzie miało półpłynną strukturę.

Kurki obgotowujemy w niewielkiej ilości posolonej wody – ok 20 min. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek – ok 1 łyżki, dodajemy drobno pokrojony czosnek. Pomidory kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do czosnku. Lekko przesmażamy i dodajemy kurki. Wszystkie składniki powinny się lekko poddusic na małym ogniu.

W tym czasie, makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do ciepłego garnka. Dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Aby zielony sos oblepił calutki makaron. Następnie dorzucamy zawartość patelni. Jeszcze raz mieszamy i gotowe 🙂

Smacznego!

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>