Mocno mocno na zielono – czyli wariacja na temat zielonej fasolki

Kolejna zielona i niskotłuszczowa potrawa. Można ja potraktować jako oddzielne danie – to dla jaroszów albo jako dodatek do kotleta – dla miesożerców 🙂 Przepis własny, produkty dodawane na oko ale postaram się je uściślić. U nas było to danie na obiadokolację, podane z kuskusem 🙂

 

– 500g zielonej fasolki szparagowej

– 1 duża cebula

– ok 10cm pora – najlepiej zielona część

– ok 150g – cukinii

– 2 ząbki czosnku

– oliwa z oliwek

– natka pietruszki

– tymianek

– oregano

– sól, pieprz

– przyprawa do dań meksykańskich

– czosnek granulowany

 

Zieloną fasolkę kroimy na 2cm kawałeczki, cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę a pora w cienkie półplasterki. Cukinii nie obieramy tylko ścieramy na grubej tarce.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę i lekko przesmażamy, do zeszklenia. Następnie dodajemy cukinię, pora i czosnek. Lekko przesmażamy. Następnie dodajemy fasolkę. Lekko obsmażamy i dodajemy  nieco wody. Dodajemy przyprawy – sól, pieprz, natkę, oregano, czosnek granulowany, tymianek i przyprawę do dań meksykańskich. Dusimy warzywa pod przykryciem ok 20 minut – do momentu aż fasolka będzie chrupiąca ale nie rozgotowana.

Podajemy z grzankami, kuskusem, ryżem lub innymi dodatkami.

Smacznego!

 

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>