Borówkowo czyli letnie ciasto kokosowe

Kolejne pyszne, letnie ciasto 🙂 Przepis oczywiście stąd , tyle że zamiast jagód borówki a zamiast margaryny olej. Ostatnio pasjami czytam wszelkie blogi i książki kulinarne w poszukiwaniu lekkich i niskotłuszczowych potraw i deserów. Póki co wiem że zamiast twardych margaryn zdrowiej używać oleju. Fakt ciasta są nieco cięższe i mokre ale przy plackach z owocami to nawet wskazane 🙂 

Przepis na blachę 25 x 30cm

– 125 ml oleju

– 200 g cukru

– 3 duże jajka

– 300 g mąki pszennej

– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

– szklanka wiórków kokosowych

– 3/4 szklanki maślanki

– 1 limonka ( skórka i wyciśnięty sok)

– ok 400 g borówek

Olej i cukier zmiksować na jednolitą masę. Dodawać jajka jedno po drugim cały czas miksując. Następnie kolej na suche produkty. Mąkę wymieszać z proszkiem i solą, a następnie dodawać do masy jajecznej na zmianę z maślanką. Po każdej dodanej porcji dokładnie wymieszać. Na koniec dodać wiórki, sok i skórkę z limonki i delikatnie połączyć składniki.

Piekarnik rozgrzać do 170 ºC. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto a na wierz wysypać borówki – duuuużo borówek. Pieczemy ok 40 minut do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i zjeść 🙂

Smacznego!

 

  1. Super ciasto mniam 🙂
    Zapraszam do mnie na muffinki z borówkami ….

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>