Brzoskwiniowo – owocowy placek na oleju

Ostatnio poszukuję ciast na bazie oleju, a jak nie znajduję to modyfikuję 🙂 To ciasto jest idealne pod owoce – niekoniecznie muszą to być brzoskwinie, równie dobre jest wersji placka ze śliwkami, jabłkami, gruszkami… itd 🙂 Podstawa pomysłowa jest stąd – Jogurtowe ciasto ze śliwkami. Placek jest smaczny, wilgotny nie za słodki jak dla mnie fajna baza pod wszelkie owoce.

SAMSUNG SAMSUNG

Blacha 25x30cm:

– 200g mąki pszennej

– 100g mąki krupczatki

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

– 100g cukru

– 2 jajka

– 2 łyżki miodu

– 1 szklanka maślanki

– 0,5 szklanki oleju

– brzoskwinie ( ok 1 kg)

– cukier puder do obsypania

Przygotowanie:

Podobno wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej więc wyjęłam wszystko z lodówki jakieś 10 minut wcześniej.

Mąki, proszek do pieczenia, sodę i cukier przesiać i wymieszać razem.

Do drugiego naczynia wbić jajka, dodać miód, olej i maślankę, wszystko połączyć łyżką lub mikserem na małych obrotach. Dodać suche składniki i jeszcze raz wymieszać do połączenia. Nie trzeba ubijać na gładka masę.

Blachę 25×30 cm wyłożyć papierem i przełożyć ciasto.

Brzoskwinię kroimy w plasterki. Układamy na wierzchu surowego ciasta, bardzo gęsto, na zakładkę.

Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC i pieczemy ok. 60 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika studzimy i lekko ciepłe oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

  1. To jak szukasz ciasta z jabłkami, to to jest szybkie i smaczne:

    Składniki:
    -4 jajka
    -1szklanka cukru kryształ
    -2szklanki mąki tortowej
    -3/4 szklanki oleju
    -5 jabłek
    -1łyżeczka cynamonu
    -1łyżeczka sody
    -1łyżeczka proszku do pieczenia
    -bakalie
    -cukier puder do posypania

    Jajka ubijamy z cukrem,do tego dodajemy olej,mąkę,proszek i sodę oraz cynamon.Mieszamy.
    Jabłka obieramy i kroimy w kostkę,najlepiej sporą wtedy są smaczniejsze i sie rozpływają w ustach.Dodajemy je do ciasta i mieszamy delikatnie.Mozna tez dodać bakalie.Smacznie wychodzi kiedy dodajemy rodzynki oraz śliwki suszone.Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
    Pieczemy 45 minut,do godziny zależnie od piekarnika w 180 stopniach.
    Ciasto musi miec kolor cynamonu pod koniec pieczenia.
    Teraz odnosnie blachy,tutaj mamy dowolność może to byc blacha okrągła,prostokątna czy wąska.Jeśli zrobimy ciasto w okragłej wtedy będzie wysokie,ja osobiście polecam typowy prostokąt,wtedy mamy ładny placek.

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>