Blog

Eklery kakaowe z aksamitna polewą czekoladową

Elkery

Kruche, kakaowe ciasteczko wypełnione delikatnym kremem z mascarpone i polane gładką, aksamitną polewą czekoladową – brzmi pysznie, prawda? Eklery to deser, który doskonale smakuje w towarzystwie popołudniowej kawy lub jako przekąska podczas przyjęcia. Chcesz zaskoczyć swoich gości i podać im coś wyjątkowego? Wybierz ten przepis na eklery kakaowe i zostań królową słodkich wypieków!

 

Do przygotowania tego deseru niezbędny jest rękaw cukierniczy. Z łatwością kupisz go w sklepie z akcesoriami kuchennymi.

Przepis na eklery kakaowe

Przygotuj płaską blachę – posmaruj ją delikatnie masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

Składniki na ciasto:

  • 150 g masła,
  • 375 ml wody,
  • 20 g cukru pudru,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 60 g kakao gorzkiego z Ghany E.Wedel,
  • 180 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 6 jajek.

Przygotowanie:

Do misy przesiej mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sól i kakao. Do garnka wlej wodę, dodaj masło i podgrzej aż do wrzenia. Kiedy tłuszcz będzie gorący, zmniejsz moc palnika i wsyp wszystkie suche składniki. Energicznie wymieszaj zawartość naczynia, aby nie powstały grudki. Kiedy masa będzie gładka i lśniąca, wyłącz palnik i pozostaw ją do wystygnięcia.

Wystudzone ciasto zmiksuj z jajkami. Pamiętaj o tym, żeby składniki dodawać pojedynczo i za każdym razem dokładnie wszystko wymieszać. Następnie przełóż masę do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskaj na blachę podłużne porcje ciasta. Zadbaj o to, żeby zachować między nimi dużą odległość, ponieważ ciastka bardzo rosną podczas pieczenia i mogą się skleić.

Tak przygotowane eklery piecz przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 220℃. Po tym czasie wyciągnij wypiek i przełóż na kratkę do wystygnięcia. Zimne ciastka przekrój poziomo na pół, aby łatwiej było je udekorować polewą czekoladową z tego przepisu: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/.

 

Przepis na masę do eklerów kakaowych

Jeśli chcesz zaskoczyć gości, możesz dodać do kremu barwnik, np. różowy lub niebieski. Kolorowy dodatek nie zmienia smaku ani konsystencji kremowej masy, a wygląda bardzo atrakcyjnie.

Składniki na krem:

  • 375 g serka mascarpone,
  • 90 g cukru pudru,
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%,
  • opcjonalnie: barwnik spożywczy.

Przygotowanie masy:

Zimną kremówkę ubij na wysokich obrotach na bitą śmietanę. Kiedy masa będzie miała odpowiednią konsystencję, dodaj cukier puder. W osobnym naczyniu zmiksuj mascarpone i następnie dodaj go do ubitej śmietany. Szybko wymieszaj składniki, a na koniec dodaj barwnik spożywczy.

 

Jak przygotować polewę czekoladową do eklerów?

Chcesz uzupełnić kakaowy smak eklerów? Przygotuj polewę czekoladową z czekolady. Aby ją zrobić, potrzebujesz 3 tabliczek czekolady mlecznej E.Wedel.

Połam ją na kostkę, a następnie wsyp do metalowej miski. Umieść naczynie nad garnkiem z wrzącą wodą i mieszaj czekoladę, aż się rozpuści.

 

Składanie eklerów kakaowych

Górną część ciastka zanurz w gorącej czekoladzie, posyp np. wiórkami kokosowymi i odłóż do wystygnięcia. Krem z mascarpone przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż na spód eklerów. Następnie przykryj masę górną częścią ciasta.

 

Tak przygotowany deser przechowuj w chłodnym miejscu. Gotowe!

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/jak-przygotowac-pyszne-brownie-z-bananami-karmelem-i-bita-smietana/

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply