Łosoś w kolorowym pieprzu i ryż z zielonymi warzywami

Tym razem przepis mój, natchnęło mnie i popłynęłam 😉 Oświeciło mnie wczoraj w Tesco około 22 że 11.11 to teoretycznie wolny dzień więc mąż mój, szanowny jedyny na obiad w pracy będzie miał co najwyżej Snicersa albo innego Marsa 😉 Więc wpadłam do domu zakasałam rękawy i wyczarowałam mu obiad, mam nadzieję że wróci zachwycony. Moim zdaniem jak na taką szybką akcję wyszło pysznie. Wyraźny w smaku łosoś a do tego delikatny ryż z warzywami – fajna sprawa 🙂 Polecam.

Na bieżąco zapraszam https://www.facebook.com/kuchennaktywizacja 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Łosoś w kolorowym pieprzu

– 2 filety z łososia norweskiego

– 2 łyżki kolorowego pieprzu w ziarenkach

– sól

– cytryna 

– oilwa z oliwek

– przyprawy: ja dodałam przyprawę do ryb, paprykę, sproszkowane pomidory, czosnek, przyprawę do dań meksykańskich, kminek ale można dodać niemalże wszystko według uznania

Łososia myjemy ( jeśli zamrożony to oczywiście rozmrażamy w wodzie z dodatkiem mleka), osuszamy. Oprószamy solą, skrapiamy cytryną i nacieramy oliwą.

Pieprz rozgniatamy najlepiej w moździerzu, jako że nie  posiadam, to miska i drewniana łyżka wystarczyły 😉 Pieprz nie musi być dokładnie rozgnieciony, mogą zostać całe ziarenka, połówki itd. Do pieprzu dodajemy pozostałe przyprawy.

Łososia obtaczamy w pieprzu i smażymy na rozgrzanym oleju. Zaczynamy od strony ze skórką. Smażymy każdą stronę ok 7 -10 min, na średnim ogniu. Zdejmujemy z patelni, odkładamy na papierowy ręcznik aby usunąć nadmiar tłuszczu. A następnie nakładamy na talerz wraz z ryżem z warzywami.

Ryż z warzywami:

– ryż biały długoziarnisty

– 1 mała cukinia

– szklanka mrożonego zielonego groszku

– 1 kostka rosołowa ( tak wiem, że nie powinnam ale nie miałam już czasu na gotowanie bulionu 😉 )

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy w momencie kiedy nie jest jeszcze całkowicie miękki.

W  rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy mrożony groszek. podgrzewamy go ok – 5 minut. Dobrze jest cały czas mieszać lub podrzucać rondelkiem, żeby groszek nie przywarł i się nie przypalił.

Kiedy groszek jest już prawie miękki dodajemy startą na tarce ( duże oczka) cukinię. Mieszamy i razem podsmażamy ok 3 minut. Dodajemy ryż, dolewamy wodę z rozpuszczoną kostką rosołową ( ok 3/4 szklanki). Wszystko razem mieszamy. Odparowujemy nadmiar wody. Dobrze jest cały czas energicznie mieszać ponieważ potrawa ma tendencje do przypalania się.

Podajemy gorące lub pakujemy mężowi na wynos żeby sam sobie podgrzał. Smacznego!

 

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>