Imbirowe serce czyli szybkie, ucierane i całkiem smaczne

4Miałam ochotę na ciasto z imbirem – no to mam. Ciasto szybkie, smaczne i łatwe. Kolejne przy którym pomagała mi moja dzielna dziewczynka. Inspiracja stąd. Nieco wytrawne, nie za słodkie – w sam raz na jesienne wieczory. A skąd serce- ano stąd, że w takiej formie upieczone. Polecam bo warto!

Zapraszam też na https://www.facebook.com/kuchennaktywizacja tutaj dopiero raczkuję ale staram 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– 300g mąki pszennej

-2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 łyżka świeżego, startego imbiru

– 1/4 łyżeczki soli

– 1,5 łyżeczki cynamonu

– 180g margaryny

– 150g brązowego cukru

– 4 łyżki miodu

– 3 jajka

– 1/2 szklanki maślanki

– cukier puder do posypania

W jednej misce wymieszać suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W drugiej należy dokładnie utrzeć margarynę z cukrem i miodem, tak aby było jednolitą, gładką masą.

Do słodkiej masy dodawać pojedynczo jajka cały czas miksując. Następnie stopniowo dodawać suche składniki nie przerywając miksowania, jedynie zmniejszając obroty. Na koniec dodać starty imbir i maślankę – ok pół szklanki ale dobrze jest dodawać stopniowo, aby kontrolować gęstość masy. Ciasto powinno delikatnie „spadać” z łyżki. Nie powinno być za rzadkie ani też za gęste.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, ciasto pieczemy ok 40 – 45 minut, do suchego patyczka.

Ciasto studzimy w formie. Po całkowitym wystygnięciu obsypujemy szczodrze cukrem pudrem,

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji:

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>