Blog

Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem

Babeczki czekoladowe

Niepozorne ciastka z wyjątkowym wnętrzem – w ten sposób można określić babeczki czekoladowe z płynnym środkiem. Te niebanalne ciastka mogą być propozycją na podwieczorek, ale też deserem, który uświetni elegancki obiad czy kolację. Wyraźny smak czekolady, hipnotyzujący zapach i aksamitne wnętrze – właśnie te ich atuty decydują o tym, że zawsze je się więcej niż jedną babeczkę.

Wypieki te nie są wymagające, jeżeli chodzi o przygotowanie, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, abyś od razu wziął się do dzieła. Najlepiej smakują kilka chwil po wyjęciu z piekarnika, kiedy są jeszcze dosyć ciepłe. Wtedy ich wnętrze ma płynną konsystencję, a czekolada wypływa z nich po pierwszym kęsie. Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem kryją w sobie słodką niespodziankę, która na pewno będzie zaskoczeniem dla każdego, kto skosztuje takiego ciasteczka.

Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem – z czego je przygotujesz?

Babeczki te nazywane są też Chocolate Lava Cake, gdyż z ich wnętrza wydostaje się gorąca, aromatyczna czekolada. Jeżeli chcesz zaproponować je na deser swoim gościom, przygotuj następujące składniki:

  • dwie tabliczki czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel
  • 150 g masła
  • 4 całe jajka i dodatkowo 4 żółtka
  • 5 łyżeczek mąki
  • 5 łyżek cukru.

Możesz też, wedle uznania, dodać do ciasta wanilię lub rozgrzewający cynamon. Ponadto pamiętaj, żeby ciastka te wstawić do piekarnika tuż przed ich podaniem. Jeżeli ostygną, czekolada może nie mieć już płynnej konsystencji.

Z podanych proporcji składników upieczesz około 8 babeczek. Dlatego przygotuj tyle samo żaroodpornych kokilek.

Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem – instrukcja przygotowania krok po kroku

Na początku nastaw piekarnika na temperaturę 200 °C. Następnie kokilki wysmaruj masłem, aby ciasto łatwo odchodziło od ich ścianek.

Dopiero wtedy zajmij się przygotowaniem ciasta:

  • w garnku umieść gorzką czekoladę oraz masło – podgrzewaj je na małym ogniu do czasu aż się rozpuszczą
  • białka oddziel od żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę
  • w kolejnym kroku do ubitych białek dodaj wszystkie żółtka – rób to ostrożnie, aby piana nie opadła
  • do masy tej dodaj cukier oraz mąkę Wykorzystaj przy tym mikser, ale ustaw go na najmniejsze obroty. W tym momencie możesz dodać do ciasta również wanilię oraz cynamon
  • na samym końcu dodaj czekoladę – starannie połącz ją z pozostałymi składnikami, korzystając ze szpatułki.

Ciasto przygotowane w ten sposób przelej do kokilek i włóż do piekarnika. Te wyjątkowe muffiny czekoladowe piecze się bardzo szybko – wyjmij je już po 8 minutach. Pozwól im ostygnąć przez 1 minutę, a następnie wyjmij z foremek. Przewracaj kokilki do góry nogami i delikatnie stukaj łyżką w ich dno.

Babeczki czekoladowe umieść na eleganckich talerzykach. Możesz je ozdobić odrobiną cukru pudru lub zmielonymi migdałami. Doskonale prezentują się także w towarzystwie listka mięty. Jeżeli babeczki te mają stanowić naprawdę wykwintny deser, pomyśl o opadaniu ich z gałką lodów. Czekoladowe ciastka będą idealnie komponowały się ze smakiem waniliowym i śmietankowym.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply