Maślane babeczki z rozpalonym wnętrzem

A teraz wyjaśnienie tajemnicy po co była wczorajsza konfiturka 🙂 Jest niezbędna aby nadać charakteru nieco za słodkim i nudnym maślanym muffinom. Razem dają piorunujący efekt – są fantastyczne. Idealne połączenie słodyczy z rozgrzewającym, kwaskowym środkiem. Już dawno żadne mi tak nie smakowały. Bardzo polecam 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– 250ml mleka

– 250g masła roślinnego

– kilka kropli olejku wanilinowego

– 40g białej czekolady

– 30g gorzkiej czekolady (można dodać tylko białą ale nie miałam 70g )

– 250g mąki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

-250g białego cukru

– 1/4 łyżeczki soli

– 1 jajko

– konfitura truskawkowa z tego przepisu http://kuchennaktywizacja.pl/?p=366&preview=true

 

Przepis na ok 24 muffiny:

Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy olejek wanilinowy, masło oraz czekoladę połamaną na drobno. Podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu aż czekolada i masło całkowicie się roztopią i połączą z pozostałymi składnikami. Studzimy.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski i mieszamy z cukrem oraz solą. Dodajemy roztopione składniki i mieszamy łyżką lub mikserem na bardzo wolnych obrotach. Dodajemy jajko nie przerywając mieszania. Konsystencja powinna być lekko płynna. Nie może być za rzadka zarazem jednak powinna swobodnie spadać z łyżki. W razie potrzeby należy dodać mąki lub mleka

Formę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami. Do każdej wlewamy łyżkę ciasta, na niego wykładamy łyżeczkę konfitury a na wierzch kolejną łyżkę ciasta, tak aby całkowicie przykryło konfiturę.

Piekarnik rozgrzewamy do 180C, wkładamy muffiny i pieczemy ok 30 minut. Podawać po ostudzeniu. Smacznego!

  1. mmmm, marzenie 🙂

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>