Brokułowy krem – szybko i zielono :)

Zielona, brokułowa banalnie prosta a jaka smaczna. Niestety jadam ją sama bo reszta domowników gardzi zielonymi zupami. Najlepsza z grzankami czosnkowymi.  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

– 1 brokuł

– 1 średniej wielkości cebula

– 2 ząbki czosnku 

– ok 0,5 l bulionu ( może być z kostki)

– zioła dalmatyńskie

– sól, pieprz ziołowy, słodka papryka

– oliwa z oliwek

– 2-3 łyżki jogurtu typu greckiego

Przygotowanie:

W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złocisty kolor. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i lekko przesmażamy.

Brokuły myjemy i kroimy na różyczki, dorzucamy do garnka, lekko blanszujemy. Dodajemy bulion i gotujemy aż brokuły będą półtwarde. Dodajemy sól, pieprz, zioła i paprykę.

Całość blendujemy dokładnie, dodajemy jogurt ewentualnie doprawiamy do smaku. Odstawiamy na mały ogień, gotujemy ok 5 -7 minut. Podajemy gorące z grzankami czosnkowymi, można też podać posypane startym serem.

Smacznego!

 

 

  1. to ja mogę na tę zieloną zupę się wprosić, po co masz jeść sama 😉

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>