Wegetariańskie spaghetti z klopsikami.

 Kolejna wariacja z soczewicą, wyglądają i smakują nieźle. Śmiem twierdzić że prawie jak mięso – niestety mięsem nie są ale dla tych co nie chcą, nie lubią, nie mogą – bardzo polecam 🙂 A jak sie komuś nie chce turlać kuleczek to samą „przyrządzoną” soczewicę można dodać do sosu i będzie w smaku „zbliżone” do spagetti Bolognese 😀

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Klopsiki:

– pół opakowania zielonej soczewicy ( 250g 😉 )

– oliwa z oliwek

– 1 średniej wielkości cebula

– 2 ząbki czosnku

– 1 jajko

– 3 łyżki bułki tartej

– sól, pieprz, natka pietruszki, papryka mielona

Sos:

– oliwa z oliwek

– 1 średniej wielkości cebula

– 2 ząbki czosnku

– puszka pomidorów

– kostka bulionowa warzywna

– sól, pieprz

– tymianek, oregano, bazylia lub przyprawa do dań włoskich

Dodatkowo:

– makaron spaghetti

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będzie al’dente. Odcedzamy i odstawiamy.

Zieloną soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie około 30 minut, do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy. Cebulę i czosnek, kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie na złoto-brązowy kolor. Dodajemy soczewicę i dokładnie mieszamy. Całość blendujemy. Dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy. Kolejny raz dokładnie mieszamy. Zwilżonymi rękoma formujemy małe kuleczki. Możemy je obtoczyć w jajku i bułce tartej ale nie musimy. Klopsiki podsmażamy na oliwie, ze wszystkich stron.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, w rondelku rozgrzewamy oliwę w oliwek i wrzucamy cebulę. Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek. Podsmażamy do momentu aż cebula będzie złocista. Dodajemy pomidory z puszki, mieszamy i gotujemy. Dodajemy kostkę rosołową, dalej gotujemy do zgęstnienia sosu. Po ok. 15 minutach gotowania dodajemy przyprawy i zioła do smaku. Co jakiś czas mieszamy aby sos nie przywarł i nie przypalił się. Po zgęstnieniu traktujemy sos blenderem.

Zmiksowany sos, gotujemy na małym ogniu ok 10 minut co jakiś czas mieszając. W połowie gotowania dodajemy klopsiki z soczewicy – teraz mieszamy bardzo delikatnie aby ich nie uszkodzić.

Na talerzach układamy makaron z sosem i klopsikami, posypujemy startym serem i podajemy 🙂 Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji:

  1. Super, uwielbiam takie przepisy 🙂
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>