Gruszniki czyli mini tarty z aromatycznym nadzieniem

Miałam kilka przejrzałych gruszek, z którymi musiałam coś, cokolwiek zrobić. Za mało na ciasto, za mało na kompot, za mało na tartę. Stanęło na grusznikach czyli małych tartach z nadzieniem gruszkowym. Pomysł własny a przepis na kruche ciasto stąd. Ilość nadzienia wystarczy na 4 tarty. Gruszniki są bardzo smaczne, aromatyczne, są fajną alternatywą dla jabłecznika 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kruche ciasto:

– 175g mąki pszennej

– 50g cukru pudru

– 110g zimnego masła

– 10g cukru wanilinowego

– 1 żółtko

– 1 łyżka maślanki

Nadzienie:

– 4 gruszki

– 1 jabłko

– 150 ml soku jabłkowego

– 1 łyżka brązowego cukru (lub wcale 🙂 )

– 1 kawałek kory cynamonowej 

– 1 łyżeczka startego cynamonu

– kilka goździków

– ok 50g migdałów w płatkach

– można dodać rodzynki lub orzechy

Dodatkowo:

– bułka tarta

– 1 białko

– cukier cynamonowy

– masło do wysmarowania formy

Przygotowanie ciasta;

Mąkę, cukier puder i cukier wanilinowy przesiać przez sitko do miski, dodać pokrojone w kawałki zimne masło, żółtko i maślankę. Wszystko razem szybko zagnieść. Uformować w kulkę i odłożyć do zamrażalnika na ok 30 minut. Po tym czasie wyjąć, podzielić na mniejsze kawałki. Każdy osobno rozwałkować na nieduży placek grubości ok 4-5mm.

Przygotowanie nadzienia

Gruszki i jabłko obrać i pokroić na cząstki. Owoce wrzucić do rondelka z grubym dnem, dodać sok jabłkowy i zagotować. Dodać goździki, laskę cynamonu, starty cynamon i gotować na wolnym ogniu aż owoce sie rozpadną, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać migdały i ewentualnie cukier, wszystko wymieszać i chwilkę podgotować.

Przygotowanie całości:

Tartaletki wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Posypać bułka tartą a następnie wyłożyć nadzienie. Na wierzch ułożyć ciasto pokrojone w paski. Posmarować białkiem i posypać cukrem cynamonowym. Piec w temperaturze 180C ok 40 minut, aż ciasto będzie złoto brązowe.

Można jeść na ciepło i zimno. Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji:

  1. oj piękne, na sylwestra jak znalazł 🙂

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>