Brukselka

Chyba jedyna w naszym domu jadam brukselkę więc jak już ugotuję jem ją na różne sposoby. Zarówno jako dodatek do obiadu jak i samodzielne danie. Poniżej banalny przepis na właśnie taką bardziej sycącą brukselkę. Polecam jako dodatek i jako przystawkę 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przepis na 2 porcje: 

– 0,5kg brukselki

– 4 plastrów szynki wędzonej (szwarcwaldzka, parmeńska)

– 3 ząbki czosnku

– oliwa z oliwek

– sól, pieprz do smaku

Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie.

Szynkę kroimy na małe kawałeczki, na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy szynkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki i dorzucamy do szynki. Smażymy aż szynka będzie lekko chrupiąca, uważając zeby czosnek się nie przypalił. Dodajemy brukselkę i wszystko razem chwilę smażymy.

Wykładamy na talerze i oprószamy pieprzem i solą jeśli jest taka potrzeba.

Smacznego!

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>