Waniliowe ciasteczka na Dzień Babci

Ciasteczka są bardzo łatwe do zrobienia, tak proste że moja niespełna 2 letnia córka dzielnie mi asystowała. Wsypywała produkty, mieszała potem wyrabiała, a na samym końcu samodzielnie wycinała ciasteczka 🙂 Dzięki temu mają bardzo oryginalne kształty ale… najważniejsze, że robiła to Marysia 🙂 Przepis z reniferów ale z wersji książkowej 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przepis na ok 40-50 ciasteczek w zależności od rozmiaru:

– 180 g zimnego masła

– 350 g mąki + jeszcze trochę do podsypania

– 200 g cukru pudru

– 1 duże jajko

– 1 żółtko

– 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

– szczypta soli

 

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i szybko zagniatamy, tak żeby nie zdążyły się ocieplić.  Po dokładnym zagnieceniu, kulę z ciasta owijamy folią i umieszczamy w zamrażalniku – na ok. 30 minut.

Po tym czasie, wyjmujemy, dzielimy na kawałki i każdy rozwałkowujemy na grubość 3mm, podsypując mąką, bo lubią się przyklejać 🙂 Teraz można wykrawać fantazyjne kształty.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC, Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia i pieczemy około 10 minut, aż będą złote.

Po ostygnięciu jak najbardziej można je ozdobić, lukrem lub czekoladą, u nas zostały gołe bo taka była koncepcja 🙂

Smacznego!

 

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>