Pistacjowy sernik na bajaderkowym spodzie

Pierwsze podejście do sernika było w sylwestra, zyskał aprobatę a moja mama zażyczyła go sobie na urodzinach Marysi. Przepis oczywiście stąd. Przede wszystkim zmodyfikowałam spód, uznałam, że bajaderka będzie się fajnie komponowała. Sernik jest ciężki, słodki i sycący ale ma tak oryginalny i niepowtarzalny smak, że z czystym sumieniem polecam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Spód na tortownicę o średnicy 23 cm:

– 400 g biszkoptowych spodów tortowych

– 125 g mascarpone

– 50 g (pół tabliczki) mlecznej czekolady

– 2 łyżki masła

– 1 łyżka kakao

Masa serowa:

– 300 g łuskanych pistacji 

– 250 g mascarpone

– 250 g mielonego, tłustego twarogu

– 400 g słodzonego mleka skondensowanego 

– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

– 2 jajka

Polewa:

– 100 ml śmietanki 30%

– 100 g białej czekolady (tabliczka)

– 50 g łuskanych pistacji  po posypania

 

Sposób przygotowania:

Spód:

Blaty tortowe rozdrabniam aż uzyskamy konsystencję wiórek biszkoptowych, dodajemy mascarpone. Mieszamy. Czekoladę z masłem roztapiamy i dodajemy do ciasta, tak samo jak kakao. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy, do uzyskania jednolitej konsystencji.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a następnie wyłożyć równo, bajaderkową masą. Włożyć do lodówki na ok 30 min. W tym czasie przygotować masę serową.

Masa serowa:

Jako, że nie byłam w stanie kupić w żadnym sklepie łuskanych, niesolonych pistacji to musiałam nieco kombinować.

Pistacje łuskamy, następnie zalewamy ciepłą wodą, kilkakrotnie ją zmieniamy, wszystko aby wypłukać sól, znajdującą się na pistacjach. Jak zmięknie wierzchnia warstwa, skórka jak w migdałach, zdejmujemy ja aby zostały same zielone ziarenka pistacji. Płuczemy, odcedzamy.

Pistacje wrzucamy do blendera i miksujemy na drobno, tak aby pistacje miały konsystencję wilgotnej, nieco zbitej w grudki mąki, nie można przesadzić aby nie oddzielił się tłuszcz.

Do pistacji dodajemy mleko skondensowane i wszystko razem miksujemy, do uzyskania słodkiej, gęstej masy.  Następnie dodajemy po kolei jajka, po każdym dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy serek mascarpone, twaróg oraz ekstrakt waniliowy, wszystko razem miksujemy na jednolitą, gładką masę serową.

Masę serową wylewamy na schłodzony spód. Piekarnik rozgrzewamy do 150ºC, pieczemy ok 60 minut, bez termoobiegu, wychładzamy w stygnącym piekarniku.

Polewa:

Śmietankę wlewamy do rondelka, podgrzewamy aż do wrzenia. Zestawiamy i dodajemy połamana na kawałki biała czekoladę. Wszystko razem mieszamy, tak aby czekolada się rozpuściła, a masa była jednolita.

Polewę odstawić do zgęstnienia, następnie polać ostudzony sernik i posypać zmielonymi pistacjami.

Schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego!

  1. Pistacje uwielbiam, ciekawy serniczek 😉

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>