Blog

Ciasteczka czekoladowe z morelami

Ciasteczka czekoladowe z morelami

Twoje dzieci cały czas namawiają Cię na przygotowywanie pysznych, czekoladowych ciastek, którym nie mogą się oprzeć? Klasyczne wypieki są dobre. Czasem jednak warto nieco zmienić sprawdzone przepisy i zaskoczyć czymś małych łasuchów. Podstawą są sezonowe owoce takie jak np. morele. Odkryj zupełnie nowe oblicze babeczek, które pokochają twoi domownicy!

Co będzie potrzebne do przygotowania babeczek z czekoladą i owocami?

Nigdy wcześniej nie miałeś okazji, aby przygotowywać muffiny samodzielnie w domu? Wiele osób obawia się, że jest to trudne zadanie. Tymczasem okazuje się, że są to jeden z najmniej wymagających czekoladowych ciastek. Jeżeli więc dopiero rozpoczynasz swoją kulinarną podróż – sprawdź, jakie to proste. Wystarczy, że skorzystasz ze sprawdzonego przepisu, który zawsze wychodzi doskonale i sprawia, że babeczki czekoladowe znikają z talerza w mgnieniu oka.

 

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 300 g masła,
  • 350 ml mleka,
  • 2 szklanki cukru,
  • 4 całe jajka,
  • 300 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 4-5 łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • olejek waniliowy (opcjonalnie),
  • 200-300 g moreli (świeżych lub suszonych).

Jak przygotować czekoladowe muffiny z owocami?

Przeraża Cię długa lista składników i obawiasz się, że nie poradzisz sobie z chaosem w kuchni? Wystarczy, że będziesz postępować zgodnie z przepisem – krok po kroku.

 

  • W pierwszej kolejności przygotuj składniki, które wymagają nieco więcej zaangażowania. Roztop masło w niewielkim garnuszku i odstaw do ostygnięcia, pokrój czekoladę w drobną kosteczkę, umyj świeże morele i pokrój na mniejsze kawałeczki. Jeżeli wykorzystujesz suszone morele – wystarczy podzielenie ich na pół. Nie masz zbyt dużo czasu? Zamiast masła możesz wykorzystać olej – będzie szybciej.
  • W międzyczasie włącz piekarnik, aby zdążył się nagrzać. Ustaw temperaturę 180°C – będzie ona najlepsza do pieczenia babeczek.
  • Do większej miski wsyp wszystkie składniki suche i dobrze je ze sobą wymieszaj. W drugiej misce połącz ze sobą jajka, mleko i olejek waniliowy. Dodaj rozpuszczone masło (lub olej) i powoli wsypuj składniki suche, cały czas mieszając uzyskiwane ciasto. Wykorzystaj rózgę, aby pozbyć się grudek, a jeżeli to nie pomaga – wykorzystaj blender, aby uzyskać gładką masę.
  • Do przygotowanego ciasta dodaj pokrojoną w kostkę czekoladę i owoce. Całość wymieszaj i wylewaj do papilotek – zachowując wolne miejsce od góry (ciasto będzie wyrastać).

 

Twoje muffiny czekoladowe będą gotowe po ok. 25 minutach. Wiele zależy jednak od piekarnika i jego działania, dlatego kontroluj proces pieczenia – jeżeli to konieczne, to skróć lub dodaj kilka minut.

 

Dzięki obecności moreli w muffinach są one zdecydowanie bardziej syte niż standardowe ciastka. Lekka nuta kwaskowatości przełamuje także słodycz. Jest to więc doskonała przekąska nie tylko dla łasuchów, ale i dla tych, którzy nie do końca przepadają za słodyczami. Można więc powiedzieć, że babeczki czekoladowe w takich wydaniu to uniwersalna propozycja deseru dla każdego!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply