Torcik z kotami – cytrynowy biszkopt, jagody i bita śmietana

Drugi torcik który zrobiłam na urodziny mojej małej córeczki, był z kolejna jej miłością czyli kotami. Koty uwielbia pasjami, od tych żywych – Mietka i Czarnego po ukochaną książkę czyli Przygody Kota Filemona 🙂 Torcik był na bazie cytrynowego biszkoptu – to był ten drugi raz kiedy mi wyszedł, do tego jagodowy mus i bita śmietana z kawałkami czekolady – połączenie rewelacja, na pewno jeszcze wykorzystam 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Biszkopt – przepis na tortownicę o średnicy 21 cm:

– 6 jajek

– 200 g drobnego cukru

– 200 g mąki pszennej

– 1 łyżka mielonej skórki cytrynowej 

Krem:

– 400 ml słodkiej śmietanki 36%

– 125 g serka mascarpone

– 1 łyżka cukru pudru

– pół szklanki płatków mlecznej czekolady

Mus jagodowy:

– 1 szklanka mrożonych jagód

– 1/3 szklanki soku jabłkowego

– 1 czubata łyżka trzcinowego cukru pudru

– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Poncz:

– ok 100 ml wyciśniętego soku z pomarańczy

– ok 100 ml soku jabłkowego

– ok 50 ml rumu

Dodatkowo:

– orzechowy krem np. nutella

– masa cukrowa: czarna, biała, jasno brązowa, zielona i czerwona

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na bardzo sztywną pianę ( można dodać szczyptę soli, wtedy nieco łatwiej się ubija). Pod koniec ubijania dodajemy, stopniowo cukier cały czas mieszając. Następnie dodajemy po kolei, po jednym żółtku, po dodaniu każdego z nich ubijamy przez chwilę. Mąkę i proszek cytrynowy, przesiewamy prze sitko i dodajemy do piany. Bardzo delikatnie mieszamy, do połączenia składników.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok 170ºC. Ja akurat piekę w formie silikonowej, więc nie przygotowuję jej dodatkowo. Natomiast, zwykła formę należy wyłożyć papierem do pieczenia.

Po przełożeniu masy biszkoptowej do formy, delikatnie wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut. Przed wyjęciem warto sprawdzić stopień upieczenia patyczkiem. Biszkopt powinno się zostawić w uchylonym piekarniku do przestygnięcia, wtedy jest zdecydowanie mniejsze prawdopodobieństwo że opadnie bardziej niż powinien.

W trakcie pieczenia ciasta możemy przygotować:

Mus jagodowy:

Szklankę mrożonych jagód wsypujemy do rondelka z grubym dnem, dodajemy sok jabłkowy i wszystko razem zagotowujemy. Następnie dodajemy cukier i mąkę, wszystko dokładnie mieszamy a następnie gotujemy ok 10-15 minut na bardzo wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Przygotowany mus studzimy a w tym czasie robimy…

Krem:

Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, a następnie po łyżce – mascarpone. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na koniec dodajemy płatki czekoladowe, mieszamy łyżką i już 🙂

Przygotowanie:

Całkowicie ostudzone ciasto przekroić na trzy równe blaty. Pierwszy blat kładziemy na równiej powierzchni, nasączamy ponczem ( mieszamy ze sobą sok z pomarańczy i jabłek oraz rum). Na blacie równomiernie rozprowadzamy mus jagodowy, a następnie krem z bitej śmietany ( nie za dużo, żeby nie wylało się po bokach). Kładziemy drugi blat i czynności analogicznie powtarzamy. Trzeci lat również nasączamy ponczem. Następnie górę i boki tortu smarujemy dokładnie kremem czekoladowym i obkładamy masa lukrową.

Po zabawie z lukrem, schładzamy w lodówce, a następnie podajemy gościom. Smacznego!

  1. Bardzo ładny tort 🙂
    Proszę o dodanie banerka akcji 🙂

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>