Pomarańczowe muffiny

Kiedyś znalazłam taki przepis, niestety jakoś mi nie jest dane spróbować Ale.. zainspirowana zrobiłam wersję mocno pomarańczową. Miała być jeszcze nadziewana ale czasu zabrakło 😉 Muffiny są wilgotne, słodkie i bardzo aromatyczne. Papilotki z nieocenionego ilookandcook.pl 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przepis na ok 20 muffinek:

– 250 g masła

– 150 g cukru białego

-100 g cukru trzcinowego – drobnego

– 250 g mąki

– 2 jajka

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/2 szklanki soku pomarańczowego, mętny razem z miąższem ( sok wyciśnięty z ok 1 i 1/2 pomarańczy)

– skórka pomarańczowa otarta z 1 pomarańczy

– aromat pomarańczowy ( ok. pół łyżeczki)

– 2- 3 łyżki mleka

 

Masło ucieramy z cukrem, następnie wbijamy jajka cały czas ucierając. Mąkę i proszek do pieczenie przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy aromat, skórkę i sok pomarańczowy, mieszamy łyżką do połączenia składników. Dodajemy mleko i jeszcze raz mieszamy. Mleko dodajemy w miarę potrzeby, ale chociaż jedną łyżkę trzeba wlać. Ciasto jak zawsze powinno mieć konsystencje masy lekko spływającej z łyżki.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami a następnie wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze ok 180ºC około 20 – 25 minut, do suchego patyczka.

Po ostudzeniu jemy 🙂  Smacznego!

  1. Zrobiłam! faktycznie nie wyrasta, ale ja lubię ciasta bo nie trzeba wyjmować miksera 😀

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>