Blondie z migdałami

Tym razem bardzo szybkie i smaczne ciasto. Robi się ekspresowo, jest bardzo smaczne i zdecydowanie należy do kategorii – będę za pół godziny na kawę 😉 Słodkie, dość ciężkie a w dodatku pyszne. Przepis oczywiście z www.mojewypieki.com

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– 120 g białej czekolady

– 80 g masła

– 100 g cukru

– 2 jajka

– 200 g mąki

– szczypta soli

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

– 100 ml mleka

– 100 g płatków migdałowych

 

Masło umieszczamy w miseczce razem z połamaną w kostki czekoladą, wkładamy do mikrofalówki na 30 sekund, wyciągamy, mieszamy, wkładamy na kolejne 30 sekund, znowu wyciągamy i mieszamy. Można rozpuścić też masło w rondelku i dodać czekoladę, następnie mieszać do rozpuszczenia, ale ja preferuję pierwszą metodę. Studzimy masę.

W misce mieszamy suche składniki – mąkę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia. Dodajemy jajka, ekstrakt z wanilii oraz roztopioną czekoladę z masłem. Wszystko razem dokładnie mieszamy, następnie dodajemy mleko i pokruszone płatki migdałowe. Mieszamy łyżką jedynie do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do formy – u mnie to była forma w kształcie misia 🙂 Blondie mocno nie rośnie więc forma może być płytka a do tego może być nieduża.

Piekarnik nagrzewamy do 180ºC , pieczemy około 30 minut – do suchego patyczka. Po wyjęciu studzimy i jemy!

Smacznego!

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>