Śmietanowe ciasto z jabłkami

Dawno nie było nic z jabłkami, a więc kolejne szybkie ciasto. To także kolejne ciasto, które pomagała robić Maria 🙂 Przepis prosto stąd – www.ania.po-nitce.pl. Jest bardzo fajne- puszyste, wilgotne i bardzo smaczne. Jest idealne do kawy ponieważ konsystencja jest dość zwarta a ciasto sycące. Polecam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– 3 jajka

– 200 g cukru

– 200 ml śmietany 18%

– 400 g maki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 100 ml mleka

– 1/2 łyżeczki zapachu śmietankowego

– 3 średniej wielkości jabłka

– cukier cynamonowy ( cukier trzcinowy wymieszany z cynamonem)

 

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na gładka, jasną, puszystą masę. Dodajemy po łyżce śmietanę, cały czas mieszając. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz zapach śmietankowy, nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mleko mieszając wszystko do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki.

Ciasto wylewamy do formy o średnicy 21cm. Na wierzch układamy pokrojone w plasterki jabłka a następnie posypujemy cynamonowym cukrem.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC, wkładamy ciasto i pieczemy ok. godziny – do suchego patyczka.

Po wyjęciu i wystudzeniu, parzymy herbatę i zajadamy ciasto.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>