Blog

Babeczki czekoladowe z żurawiną

Babeczki czekoladowe to niezwykle satysfakcjonujący, a jednocześnie prosty w przygotowaniu deser. Świetnie sprawdzają się na co dzień – łatwo zapakować je do pracy lub szkoły, nadają się nawet do jedzenia w biegu, gdy przed wyjściem z domu nie zdążysz zjeść śniadania. Przygotowane z dodatkiem maślanki będą niezwykle delikatne. Warto do nich wrzucić również bardzo zdrową (i pyszną) żurawinę. Sprawdź przepis.

Żurawina w wypiekach – dlaczego warto?

Żurawina to krzew, który daje intensywnie czerwone, niewielkie, lśniące owoce. Wyglądają one niemal jak koraliki lub kamienie szlachetne. Są jednak nie tylko piękne, ale również korzystne dla zdrowia – do tego stopnia, że do dziś z żurawiny powstaje wiele naturalnych leków i suplementów. To owoc znany między innymi z dużych zawartości witamin A, E i C. Dlatego jest korzystny w zasadzie dla całego organizmu, w tym dla skóry. Kolejne popularne zastosowanie żurawiny to wspomaganie leczenia chorób układu moczowego. Wszystko dlatego, że działa moczopędnie i przeciwzapalnie.

 

Zdrowotne właściwości żurawiny można by wymieniać bardzo długo. Najważniejszy jest jednak jej wspaniały, soczysty smak. Trzeba wiedzieć, że surowa, świeża żurawina jest mocno kwaskowa, dlatego świetnie przełamuje słodycz wypieków, szczególnie takich jak ciasta i ciastka czekoladowe. Często można ją też dostać w formie kandyzowanej lub dosładzanych przetworów – wówczas ma jeszcze większe zastosowanie. Do poniższego przepisu najlepiej użyć żurawiny świeżej, suszonej lub mrożonej. Świetnie przełamie słodycz, jaka charakteryzuje miękkie muffiny czekoladowe.

Babeczki czekoladowe z żurawiną – składniki

Z poniższych proporcji wychodzi ok. 12 sztuk babeczek czekoladowych. Do ich przyrządzenia potrzebujesz:

  • 320 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
  • 180 ml maślanki,
  • 80 ml mleka,
  • 60 g masła,
  • 1 jajko,
  • 50 g Kakao ciemnego z Ghany,
  • 1 łyżeczkę przyprawy korzennej (np. do piernika),
  • 200 g świeżej, mrożonej lub suszonej żurawiny,
  • 100 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
  • 50 ml mleka.

 

Należy pamiętać, że mrożona lub świeża żurawina zwykle będzie kwaśniejsza. Dlatego można dodać jej mniej lub przed dodaniem do ciasta obtoczyć w cukrze-pudrze. Jeśli chcesz uzyskać słodszy wypiek, możesz też wybrać suszone owoce.

Babeczki czekoladowe z żurawiną – jak zrobić?

Ciasto powinno się przygotowywać ze składników w temperaturze pokojowej. Jeśli jednak używasz mrożonej żurawiny, nie trzeba jej wcześniej rozmrażać.

 

Zacznij od połączenia ze sobą w dużym naczyniu sypkich składników: przesianej mąki i kakao, cukru, proszku do pieczenia, sody oraz przyprawy korzennej. W drugim naczyniu roztrzep jajko i wymieszaj z maślanką i mlekiem.

 

W rondelku rozpuść masło oraz czekoladę, aż do uzyskania gładkiej masy, a następnie odstaw do przestudzenia.

 

Mokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj całość widelcem lub łyżką, tylko do połączenia składników. Następnie wrzuć żurawinę i ponownie wymieszaj.

 

Ciasto rozłóż w wyłożonej papierowymi papilotkami formie do muffinów. Piecz w temperaturze 170°C (góra-dół) przez około 25 minut. Wyjmij i wystudź na kratce.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply