Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą

Kolejny sposób na przemycenie błonnika i żurawiny dla małego niejadka. Ciasteczka lubią chyba wszystkie dzieci więc sposób jak najbardziej polecany. Ale nauczka na przyszłość – żurawinę muszę posiekać, ponieważ jak tylko Maria jakaś większa się znalazła to niestety wypluwała 😉 Ciasteczka słodkie, smaczne i jak najbardziej polecam. Inspiracja z www.ewawachowicz.pl A… Maria nie brała udziału w pieczeniu ciasteczek ponieważ stwierdziła iż jest – męciona i idzie pać 😀 😀 😀

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na ok. 30 sporych ciasteczek:

– 150 g masła

– 150 g cukru trzcinowego

– 50 g cukru pudru

– 1 łyżka cukru wanilinowego

– 1 jajko

– 200 g maki pszennej

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 szklanka płatków owsianych

– 1/2 szklanki żurawiny

– 1/4 szklanki wiórków czekoladowych

Ucieramy masło z cukrem trzcinowym, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i jajkiem. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i płatki owsiane – wszystko razem dokładnie mieszamy, do połączenia składników. Dodajemy żurawinę i płatki czekolady. Wyrabiamy dokładnie i odstawiamy na ok. 10 minut.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce zachowując około 1,5 – 2 cm odległości, kuleczki lekko spłaszczamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150C. Wkładamy blachę z ciasteczkami i pieczemy ok 20-25 minut. Po wyjęciu, musimy odczekać aż chociaż lekko przestygną, wtedy same odchodzą od papieru lub blaszki.

Po wystudzeniu zajadamy 🙂

Smacznego!

 

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>