Czekoladowy sernik na lekko słonym, czekoladowym spodzie

Na czekoladowy sernik miałam ochotę już dawno ale jakoś tak nie było okazji. Okazją okazał się Dzień Kobiet 🙂 Sernik jest pyszny – słodka i delikatna masa serowa na kruchym wyrazistym spodzie, bardzo fajnie się komponuje. Inspiracja stąd – sernik czekoladowy ale końcowy efekt mojego pomysłu 🙂 Polecam jeszcze z jednego powodu – jest bardzo prosty w przygotowaniu 🙂

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przepis na tortownicę o średnicy 21cm:

Spód:

– 280 g ciasta biszkoptowego ( 2 z 3 sztuk, które są w dużym opakowaniu gotowych blatów biszkoptowych – jasnych)

– 60 g krakersów ( pół dużej paczki kwadratowych krakersów)

– 100 g mlecznej czekolady ( tabliczka)

– 2 łyżki masła

– 1 łyżka kakao

Masa serowa:

– 1 kg białego, mielonego sera ( najlepszy w wiaderku)

– 250 g mascarpone

– 200 g mlecznej czekolady

– 50 g białej czekolady

– 1 łyżeczka esencji waniliowej

– 4 jajka

– 1 łyżka kakao

– 200 g drobnego białego cukru

 

Przygotowanie:

Spód:

Blaty kruszymy na drobne kawałeczki – tak aby powstały z nich okruszki. Krakersy najlepiej włożyć do woreczka foliowego, owinąć ściereczką i rozgnieść wałkiem na drobne kawałki. Masło i czekoladę włożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej, co jakiś czas mieszając – lub tak jak ja włożyć do mikrofalówki na 30 sekund, wyjąć wymieszać, czynność powtórzyć 🙂 Czekoladę lekko przestudzić.

Do ciasteczkowych okruszków wlewamy czekoladę z masłem i dosypujemy kakao. Wszystko razem mieszamy i lekko wyrabiamy. Na spod tortownicy kładziemy papier do pieczenia a następnie równomiernie wykładamy przygotowaną masę.  Lekko ugniatamy i wstawiamy do lodówki na ok 20 minut. W tym czasie robimy:

Masa serowa:

Czekoladę mleczną i biała, łamiemy na kosteczki i roztapiamy. odstawiamy do wystygnięcia.

Biały, mielony ser przekładamy do dużej miski, dodajemy mascarpone i wszystko razem dokładnie miksujemy. Następnie ciągle miksując dodajemy cukier oraz esencję waniliową. Jajka dodajemy po kolei po jednej sztuce, za każdym razem dokładnie miksując masę serową. Na koniec czas na roztopioną czekoladę i kakao. Wszystko razem bardzo dokładnie miksujemy przez około 10 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Ciastkowy spód wyjmujemy z lodówki, wykładamy na niego czekoladową masę serową i wkładamy do piekarnika na 60 minut.

Po wyjęciu studzimy, a najlepszy na drugi dzień po nocy w lodówce 🙂 Smacznego!

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>