Blog

Sernik z białą czekoladą

Sernik to jedno z tych ciast, które uwielbia wiele osób. Często pojawia się nie tylko jako deser do popołudniowej kawy, ale także na różnego rodzaju przyjęciach. Dobrze przygotowany jest nie tylko smaczny, ale także wyjątkowo lekki. Wystarczy, że sięgniesz po przepis, który zawsze się udaje!

 

Sernik w klasycznym wydaniu zna praktycznie każdy, cieszy się on podobną popularnością jak czekoladowe babeczki. Czasem warto jednak zdecydować się na ciasto w nieco odświeżonej odsłonie.  Co to oznacza? Można przygotować sernik z białą czekoladą, który z pewnością zaskoczy każdego, kto go spróbuje.

 

Składniki na sernik z dodatkiem białej czekolady

Sukcesem udanego ciasta oczywiście poza samym przepisem są dobrej jakości produkty. Dlatego podczas ich wyboru sięgaj po sprawdzony asortyment. Do przygotowania sernika z białą czekoladą będziesz potrzebował:

  • 400 g twarogu mielonego,
  • 120 g drobnego cukru,
  • 60 g masła,
  • 200 g herbatników,
  • 50 ml śmietanki 30% lub 36%,
  • 1 tabliczkę czekolady białej E.Wedel,
  • 3 jaja,
  • 1 budyń.

 

Szybkie przygotowanie ciasta

Do tej pory wiedziałeś tylko jak zrobić babeczki czekoladowe, ale nigdy nie przygotowywałeś jeszcze ciasta? Czas to zmienić, tym bardziej że czekoladowy sernik zawsze się udaje.

 

  1. Pierwszym krokiem będzie przygotowanie spodu ciasta, którego wcale nie musisz piec. W tym celu pokrusz bardzo drobno herbatniki. Możesz zrobić to ręcznie lub z wykorzystaniem blendera, dzięki czemu pójdzie Ci zdecydowanie szybciej.
  2. Do rondelka wrzuć masło, ustaw na kuchence i podgrzewaj aż to roztopienia, uważając, aby go nie przypalić. Kiedy będzie miało płynną postać – dodaj do niego herbatniki i wszystko dokładnie wymieszaj, aby miało postać ciasta.
  3. Wyłóż okrągłą tortownicę o średnicy ok. 22-24 cm papierem do pieczenia, a następnie wylej na nią uzyskaną masę maślano-herbatnikową. Włóż do lodówki na minimum 30 minut, aby masa zdążyła dobrze zastygnąć.

 

Kolejnym etapem jest przygotowanie masy serowo-czekoladowej. W tym celu musisz:

  • wlać śmietankę do rondelka i lekko ją podgrzać, uważając, aby się nie przypaliła, ani nie zagotowała,
  • do ciepłej śmietanki wrzucić połamaną w drobną kostkę białą czekoladę i ją rozpuścić.

 

Następnie do większej miski wrzuć twaróg i cukier, połącz ze sobą te dwa składniki na gładką masę. Dodaj jaja, budyń i cały czas nie przerywaj mieszania. Ostatnim krokiem jest wlanie czekolady rozpuszczonej w śmietance. Tak przygotowaną masę serowo-czekoladową wylej na wcześniej przygotowany spód z herbatników. Wierzch możesz wyrównać za pomocą silikonowej szpatułki lub zwykłej łyżki.

 

Pieczenie czekoladowego sernika

Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C. Nie korzystaj z termoobiegu, dzięki temu sernik będzie puszysty i idealnie wilgotny. Włóż ciasto i piecz je przez około 65-70 minut, sprawdzając w międzyczasie czy jego wierzch zbytnio się nie przypieka. Jeżeli mocno się rumieni, to zmniejsz czas pieczenia o 5-10 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia, a przed podaniem włóż ciasto przynajmniej na godzinę do lodówki. To sekret idealnie równych kawałków podczas krojenia. Smacznego!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply