Marchewkowa zupa krem

Lubię zupy kremy i jeśli już robię jakąś zupę to właśnie taką. Marchewkową robiłam kilkakrotnie, już nawet nie pamiętam skąd wzięłam pierwotny przepis. Zupa jest smaczna, zdrowa i można ją zrobić zarówno w wersji pikantnej jak i bardziej łagodnej. Przepis ten próbuję wpisać na bloga już od marca, ale na jesienne chłodne dni, rozgrzewająca zupa jest dobrym pomysłem.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– 0,5 kg marchewki

– 1 pietruszka

– 2 liście laurowe

– 1 średniej wielkości cebula lub 2 szalotki

– oliwa z oliwek

– łyżka masła

– 0,5 litra bulionu

– 100 ml mleka

– przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła dalmatyńskie, czosnek ( można dodać, różne mieszanki przypraw np, do kuchni greckiej, włoskiej, do gyrosa lub przyprawy: oregano, bazylię, ostra paprykę, curry lub papryczki chili czy imbir )

 

W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek z dodatkiem masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy listki laurowe, smażymy przez chwilę aby oddały aromat i wyjmujemy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, natomiast marchewkę i pietruszkę w talarki. Na rozgrzana oliwę wrzucamy cebulę, lekko przesmażamy do uzyskania złocistego koloru. Dodajemy marchewkę i dusimy na wolnym ogniu, pod przykryciem, aż do miękkości ok 15-20 minut. Co jakiś czas mieszamy, żeby marchewka nam się nie przypaliła.

Jak marchewka stanie się miękka, dolewamy bulion i gotujemy ok. 30 minut. Następnie wszystko dokładnie blendujemy, doprawiamy do smaku, dolewamy mleko i jeszcze raz wszystko gotujemy. Jesli zupa jest za gęsta można dolać więcej bulionu lub mleka, w zalezności od upodobania.

Zupę podajemy z ziołowymi grzankami lub kleksem z jogurtu naturalnego.

  1. Dzięki za przepis i dzisiaj leci na wypróbowanie 😉

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>