Vege grochówka czyli zupa z fasoli mung

Zrobiłam mojemu kochanemu mężowi grochówkę, niestety nie spróbował nawet. Gdybym wiedziała, że tak będzie to bym dodała boczku lub innej kiełbaski.  Jednak zupa jest bardzo, bardzo prosta a do tego smaczna i sycąca. Przepis pochodzi z blogu Green Morning. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnej, ciężkiej grochówki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– 1 szklanka suchej fasoli mung ( fasola mung wygląda tak obrazek )

– ok 1,5 litra bulionu warzywnego

– 1 łyżka masła

– 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

– 1,5 łyżeczki curry

– sól, czarny pieprz, słodka papryka do smaku

Fasolę dokładnie płuczemy i wsypujemy do garnka. Zalewamy ją bulionem, dodajemy masło i pieprz ziołowy. Gotujemy około 40 minut, co jakiś czas mieszając i dolewając wody w miarę potrzeby. Dodajemy curry, sól, pieprz i paprykę. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Teraz zupa jest gotowa do podania. Smacznego!

 

 

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>