Zupa krem z białych szparagów

Pierwszy raz w życiu kupiłam białe szparagi. Jako, że nie potrafię ich przyrządzać (jeszcze! 🙂 ), to postanowiłam zrobić najbezpieczniejszą potrawę czyli zupę – krem. Bardzo fajna w smaku, lekko słodka. Jak najbardziej nie był to mój ostatni raz z tą zupą. Przepis z Vegazone. Polecam!

 

– 1 pęczek białych szparagów

– 2 cebule szalotki

– ok 1 litra bulionu warzywnego

– 3 łyżki maślanki ( powinna być śmietana – ale się skończyła 🙂 ) 

– 1 łyżka masła

– sól, pieprz do smaku

 

Szparagi myjemy i obieramy, odcinamy łebki (ok 2-3 cm od góry). Obrane trzonki szparagów kroimy w kostkę, szalotkę obieramy i również kroimy w drobna kosteczkę. W rondelku roztapiamy masło i szklimy cebulę, potem dodajemy pokrojone szparagi. Dodajemy sól i cukier. Dusimy przez kilka minut a następnie dodajemy gorący wywar. Dusimy do miękkości przez około 30 minut.

W między czasie gotujemy na parze łebki, gotujemy do miękkości.

Po ugotowaniu i przestygnięciu, blendujemy zupę na gładka masę. Dodajemy maślankę/śmietanę, mieszamy wszystko razem i jeszcze raz podgrzewamy. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Przed podaniem na wierzchu układamy łebki szparagów. Smacznego!

 

  1. Podoba mi się ogromnie – taka jest ładna i delikatna 🙂

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>