Blog

Bezy czekoladowe

Są lekkie, bardzo słodkie i urocze – bezy to małe ciasteczka, którym trudno się oprzeć. Ich zaletą jest to, że powstają tylko z kilku składników i można je niemal błyskawicznie przygotować. Jeśli chcesz spróbować bez w nowej odsłonie, wypróbuj nasz przepis. Oto jak przygotować małe ciasteczka z białek o wyrazistym, czekoladowym smaku!

Co zrobić, aby bezy się udały?

Niektórzy uważają, że zrobienie idealnych bez to wielka sztuka i trudne zadanie. Jednak stosując się do kilku prostych zasad, możesz mieć pewność, że ciasteczka te będą świetnie wyglądać i jeszcze lepiej smakować. Jeśli chcesz przygotować perfekcyjne bezy:

  • używaj do ich przygotowania schłodzonych jajek – najlepiej wyjętych prosto z lodówki. Można też wcześniej oddzielić białko od żółtek i przechowywać je przez kilka godzin w lodówce
  • nie pozwól, aby w białkach znajdowała się najmniejsza ilość żółtek czy nawet drobne fragmenty skorupek
  • białka ubij w dokładnie umytej i suchej misce.

Jakie składnik są potrzebne do przygotowania bez czekoladowych?

Te lekkie bezy mogą być alternatywą dla innych, nieco cięższych ciastek – takich jak np. muffinki czekoladowe. Przepis na te smakołyki jest łatwy i nie wymaga użycia wyszukanych składników.

Do przygotowania bez czekoladowych będziesz potrzebować:

  • 100 g czekolady klasycznej gorzkiej 64% E.Wedel – jest ona ciekawym kontrastem dla bardzo słodkiej piany z białek i cukru
  • 6 białek
  • 400 g cukru
  • szczypty soli.

Do ubicia białek będzie Ci potrzebna miska – najlepiej szklana lub metalowa. Aby mieć pewność, że jest ona czysta, przetrzyj ją sokiem z cytryny – zawarty w nim kwas rozpuści ewentualne resztki tłuszczu. Bezpośrednio przed wbiciem białek do miski, wytrzyj naczynie suchym ręcznikiem papierowym.

Bezy czekoladowe – jak je przygotować?

Aby upiec te czekoladowe smakołyki:

  • połam czekoladę na kawałki i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Następnie pozwól jej ostygnąć
  • w misce ubijaj białka z dodatkiem soli – możesz to robić przy pomocy trzepaczki lub miksera
  • podczas ubijania białek, stopniowo dodawaj do nich cukier – nigdy nie wsypuj całej porcji cukru, gdyż spowodowałoby to opadnięcie puszystej piany
  • kiedy białka zmienią się w błyszczącą, sztywną pianę, sprawdź, czy zostały dobrze ubite – w tym celu ostrożnie przechyl miskę. Jeśli masa ani drgnie, oznacza to, że piana jest gotowa do tego, aby upiec z niej bezy
  • do tak ubitych białek ostrożnie wlej ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę – połącz ją z pianą, delikatnie mieszając całość szpatułką
  • na blachę wyłóż papier do pieczenia
  • następnie ułóż na niej bezy – pianę możesz nakładać na blachę przy pomocy łyżki lub delikatnie przełożyć ją do szprycy cukierniczej i wyciskać ozdobnie wykończone ciasteczka
  • bezy należy piec w temperaturze 110 °C do czasu, aż będą suche. Jednak do momentu, kiedy wystygną, powinny znajdować się w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Bezy po upieczeniu mają kruchy wierzch i są odrobinę klejące w środku. Tak jak pancakes czekoladowe intensywnie pachną kakao, a oprócz tego stanowią idealną słodka przekąskę do kawy.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply