Zielone ciasto czyli tort dla ulubionej teściowej :)

Znajoma na FB wrzuciła kiedyś przepis na Leśny mech. Nie mogłam nie spróbować. Robiłam go już dwa razy za pierwszym dodałam za dużo cukru i było mega słodkie za drugim naprawiłam błąd 🙂 Wersje też różniły się konsystencją szpinaku – za pierwszym razem był świeży, natomiast za drugim razem użyłam szpinaku mrożonego. Obydwa sposoby polecam, nie zmieniają smaku samego ciasta. A co do samego przepisu, bardzo łatwe „kręcone” ciasto, z kremem który używam od zawsze 🙂 Efektowne bardzo, z wyczuwalnym aromatem cytrynowym a szpinaku nie czuć nic za nic 🙂 A moja ulubiona teściowa była zaskoczona i zadowolona 🙂

Składniki:

– 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku lub świeżego w listkach

– 150 g białego cukru

– 100 g brązowego cukru

– 3 jajka

– 1 szklanka oleju

– 1/3 szklanki oliwy z oliwek z aromatem cytrynowym u mnie Monini

– 400 g mąki krupczatki

– 3 łyżeczki proszku do pieczenia

– 200 ml śmietany 30%

– 100 g serka mascarpone

– pół łyżeczki esencji waniliowej

– 2 łyżki cukru pudru

– owoc granatu dla ozdoby

 

Jeśli używamy świeżego szpinaku: myjemy dokładnie liście i odrywamy, twarde ogonki. W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, wrzucamy listki dosłownie na 2-3 sekundy a następnie przerzucamy do garnka z bardzo zimną wodą. Dzięki temu cały kolor w listkach zostanie 🙂 Listki bardzo dokładnie blendujemy i odsączamy z nadmiaru wody.

Jeśli używamy mrożonego szpinaku: tu sprawa jest prostsza, szpinak rozmrażamy  i odsączamy z wody.

Jajka miksujemy z cukrami do uzyskania białej lekkiej masy, dodajemy oleje i nadal mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z  proszkiem do pieczenia. Mieszamy aż masa będzie jednolita. Na koniec dodajemy rozdrobniony szpinak i mieszamy ciasto łyżką.

Okrągłą formę o średnicy ok 24cm, wykładamy papierem, a boki smarujemy masłem i oprószamy mąką.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, ciasto pieczemy przez około 1 godzinę, do „suchego patyczka”. Po wystudzeniu, odcinamy nożem wierzch ciasta i rozdrabniamy go, na drobne okruszki. Odkładamy, będzie potrzebny później.

Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, esencję i serek mascarpone. Wszystko dokładnie mieszamy.

Na wystudzone ciasto wykładamy bitą śmietanę. Wierzch obsypujemy okruszkami zielonego ciasta oraz ziarenkami granatu.

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji
Czas na szpinak 4!

  1. A ile potrzeba świeżego szpinaku żeby uzyskać 450 g podgotowanej, zblendowanej masy szpinakowej?

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>