Blog

Szyszki w białej czekoladzie

Szyszki to deser, który z pewnością wiele osób kojarzy z dzieciństwem. Preparowany ryż w połączeniu z masą kajmakową lub rozpuszczonymi cukierkami toffi stanowił pyszne zastępstwo najlepszych ciast. Teraz możesz podać je w nieco odmienionej wersji – w białej czekoladzie.

Marzy Ci się słodkość, która zastąpi tradycyjne czekoladowe babeczki, a będzie równie prosta w przygotowaniu? Zaskocz rodzinę lub znajomych małym powrotem do przeszłości. Przywołaj smaki, którym kiedyś trudno było się oprzeć. Współczesne szyszki w białej czekoladzie wyglądem przypominają kokosowe pralinki, ale smakują inaczej. Zresztą – poznaj przepis, zrób i spróbuj!

Składniki na szyszki w białej czekoladzie

Do przygotowania szyszek w białej czekoladzie potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników. Wszystkie dostaniesz od ręki w supermarkecie. Jeśli będziesz mieć problem ze znalezieniem ryżu preparowanego, poproś o pomoc sprzedawcę. Najczęściej ten produkt występuje na półkach z płatkami śniadaniowymi, chrupkami lub innymi przekąskami.

 

Do przygotowania szyszek w białej czekoladzie (ok. 20-25 sztuk) potrzebne są tylko trzy składniki:

  • 270 g Czekolady Białej E.Wedel,
  • 2 łyżki masła,
  • 100 g preparowanego ryżu.

Błyskawiczne przygotowanie szyszek

Największym atutem tych uroczych szyszek jest fakt, że ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut. Jeśli wiesz, jak zrobić babeczki czekoladowe, to na pewno poradzisz sobie z przepisem na szyszki w białej czekoladzie. Wystarczą dobre chęci i skrupulatne trzymanie się przepisu.

Co musisz zrobić?

  1. W rondelku z grubym dnem rozpuść masło.
  2. Dodaj pokruszoną białą czekoladę.
  3. Bardzo powoli podgrzewaj masę – aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Cały czas mieszaj zawartość, żeby się nie przypaliła.
  4. Gdy czekolada będzie płynna, przelej ją do miski.
  5. Wsyp do masy preparowany ryż i dobrze wymieszaj.
  6. Zacznij formować małe szyszki. Aby nadać im odpowiedni kształt, ulep w dłoniach kulkę wielkości orzecha włoskiego i lekko ściśnij jeden koniec. W ten sposób stworzysz na górze mały czubek.
  7. Gotowe szyszki układaj na talerzu (uważaj, żeby się nie stykały ze sobą).
  8. Włóż deser do lodówki na ok. 2 godziny.

Dobre rady! Przygotuj miseczkę z zimną wodą, w której zmoczysz dłonie. Dzięki temu masa nie będzie zbyt mocno lepiła się do Twoich rąk. Poza tym uważaj, bo mieszanka na początku będzie gorąca. Zamiast szyszek możesz formować zwykłe kulki.

Szyszki w białej czekoladzie – jak podawać?

Taki deser efektownie wygląda podawany w kolorowych papilotkach do babeczek. Możesz serwować je również na talerzyku obok filiżanki z kawą.

 

Chcesz kogoś mile zaskoczyć? Wykorzystaj szyszki do przygotowania ciepłych lodów. Jak? Wystarczy, że kupisz gotowe wafelki do lodów i oblejesz ich środek rozpuszczoną mleczną czekoladą E.Wedel. Następnie włożysz po 3-4 szyszki ryżowe do środka i polejesz je resztą czekolady oraz posypiesz kolorową posypką. Ciepłe lody w odmienionej wersji gotowe!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply